Публикация

Свети Николай живеел бедно, но раздавал щедро и чудесата му спасявали

Свети Николай живеел бедно, но раздавал щедро и чудесата му спасявали

На 6 декември православието почита св. Николай Чудотворец

 

Известният български държавник Стефан Стамболов пише в своя “Дневник”, че Никулден е един от най-българските празници и се почита по цялата българска земя.
Св. Николай е бил епископ, или с други думи - църковен надзирател в  град Мир в малоазийската област Ликия. Той е живял през далечния ІІІ век. Неговият живот бил образец за християнско служене на Бога и пример за човеколюбие. В житието на светеца се разказва за много случаи, при които

св. Николай е помагал и вършел чудеса, затова е наричан Чудотворец

Известен случай от неговия живот е за един баща, който поради крайна бедност решил да направи дъщерите си проститутки. Св. Николай, като разбрал за това, тайно му подхвърлил няколко пъти кесии със злато и така спасил човека и дъщерите му от  бедността и от замисления грях. В друг случай се разказва, че при едно свое пътуване светецът успял да усмири морска буря и излекувал моряк, който се бил наранил лошо.


Много пророчески сънища и тайнствени божествени откровения съпътствали живота на този светец и епископ на християнската община в град Мир. Самият св. Николай живеел много бедно, но непрекъснато помагал  на бедните и страдащи хора, като им раздавал имуществото  и собствеността си.
Почитта към св. Никола у нас е много стара. Известната Боянска църква в София е съхранила стенописи от Средновековието, които разказват за добрините на светеца. На стените на храма, който е паметник на културата със световно значение, са изобразени някои от чудесата на светеца. Един от най-интересните стенописи, които са наричани в християнския свят Библия на неграмотните, е унищожаването на идолите. Такива имало много по времето на св. Николай и едно от неговите чудеса е разрушаването им.

Според устното народно предание

по време на една морска буря светецът запушил пробойната на кораба с риба и оттогава е останал обичаят на трапезата на Никулден да се слага риба. Обикновено това е шаран, но може и всякаква друга риба. Тя се сервира заедно с много постни ястия, защото празникът на св. Николай е по време на коледните пости. Сред народа има поверие, че колкото повече са люспите на никулденския шаран, толкова повече пари ще има в къщата през годината.

 

Освен риба на Никулден на трапезата се слага и вино. Особено почитан е празникът на този християнски светец сред моряците, които вярват, че св. Николай ги пази от бури и  корабокрушения. За хората, живеещи по крайбрежието, Никулден  е много почитан ден  и тогава рибарите се събират, като канят всички на празника. Св. Николай се почита като покровител и от банкерите и финансистите.


На Никулден празнуват всички, които носят името Никола, Николина, Кольо, Ники и др. Св. Николай е и родов празник на много български семейства, които пазят българските обичаи и традиции от векове.

Коментари