Публикация

Фармацевтите в Канада вече могат да предписват лекарства

Фармацевтите в Канада вече могат да предписват лекарства

Ролята на фармацевтите в Канада става все по-важна. Нормативни промени, които навлязоха постепенно през последните 10 г., позволяват те да поемат лечението на леки неразположения, като по този начин облекчават значително натоварването на здравната система. Правомощията им варират в зависимост от провинцията.

Нардин Нахла, асистент фармацевт и преподавател в Училището по фармация в Университета Ватерло в Онтарио, обяснява, какви са аргументите за поемане на по-големи отговорности от страна на фармацевтите: „Времето за чакане при лекар и в спешните отделения е много дълго. Надяваме се, че можем да облекчим официалната система на здравеопазване, като някои пациенти бъдат пренасочени към аптеките. Така те могат да имат директен достъп до нашите услуги и то веднага."

(Вижте в прикачения файл по-долу коя провинция какви права дава на фармацевтите.)

Провинциите определят правомощията

лекарства в аптека

Точният регламент на това, което фармацевтите в Канада могат и не бива да правят, зависи от областта, в която развиват дейност. Всяка провинция има свои нормативни документи. Най-големи правомощия фармацевтите имат в западната провинция Алберта. Там рецептите за фармацевти бяха въведени за първи път в Канада и подробно описание на рецептурния модел, публикуван там. 

Моделът с рецепта на Алберта

Според концепцията, разработена от Фармацевтичния колеж в Алберта (Alberta College of Pharmacist), правата на фармацевтите не се ограничават до определен списък с лекарства или заболявания. Правомощията им зависят по-скоро от набор умения, които се прилагат според специфичната област. Аптекарите имат права в три категории: могат да изписват медикаменти за спешни случаи, да коригират рецепта или да допълват медикамент към друга рецепта. Всички фармацевти, включени в провинциалния клиничен регистър, могат да предписват рецепти за спешни случаи и други рецепти. Има обаче едно условие - фармацевтите, които желаят да предписват лекарства само с рецепта, трябва да практикуват поне една година, преди да получат одобрение.

 

Източник: https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/

Редактор Илияна Ангелова

Прикачени файлове

pharma-canada 2019.pdf

Коментари