Публикация

Кога обрив по кожата е алергичен дерматит?

Кога обрив по кожата е алергичен дерматит?

От 02 дo 06 декември 2019 г. УМБАЛ „Света Марина“ Варна беше част от XI-тата Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. 

Безплатните прегледи се осъществиха благодарение на секцията по дерматология на Българското дерматологично дружество и Европейската инициатива “Healthy skin @t work”, в която участват над 30 европейски страни. В нея се включват ежегодно болници от градовете София, Плевен, Стара Загора, Пловдив и Русе, а за втора поредна година взема участие и отделението по кожни болести към УМБАЛ “Света Марина” Варна. Тестуването и прегледа се извършва с предварително записване на тел. : 0889 / 72-61-16, д-р Велевска.


Цели на кампанията са популяризиране на проблема за кожните алергии, безплатни прегледи, консултации и алергологично тестуване на пациенти с контактен дерматит, както и създаване на база данни за честотата на контактен и атопичен дерматит, за най-често разпространените алергени сред деца и възрастни, с цел профилактика на кожните алергични заболявания.

Данните сочат, че повече от 150 млн.европейци страдат от контактни алергии. 30% от активното население е с кожни алергии, а честотата сред децата достига около 25%. Притеснителни са фактите за нарастващото разпространение на атопичен дерматит. Прогнозите сочат, че през 2050г. всяко второ дете ще е с предразположение към атопичен дерматит и че повече от половината от населението на Европа ще са с контактен дерматит към поне 1 алерген. Ето защо профилактиката и скрининга чрез тези кампании са от изключително значение.

Най-честите алергени са никел, кобалт, хром, парфюми, консерванти, текстилни бои и др.

Прикачени файлове

dermo (1).pdf

Коментари

Полезна статия