Публикация

Честото сърфиране в мрежата вреди на мисленето

Непрестанната употреба на интернет предизвиква промени в главния мозък на човек и това води до загуба на способността за системно и задълбочено мислене, пише в. „Гардиън“.


Навикът за бързо и често влизане в сайтовете или безцелното интернет „сърфиране” води до по-повърхностна интелектуалната дейност, твърдят американски специалисти.

Новите изследвания на неврохирурзи показват, че при ползването на интернет се развиват бързо две области в главния мозък – частта, която отговаря за краткосрочната памет и центърът за бързи решения.

Но по-дълбоките зони на мозъка, където се извършва подробен анализ на фундаменталните проблеми, засягащи всички сфери на човешката дейност, не получават необходимите импулси и се намалява интензитета на работата им.

Обсебените от интернет стават по импулсивни и губят способността за задълбочена и небърза интелектуална дейност.

Големите компании се отнасят сериозно към този проблема Например, авиокомпанията „Боинг“ е създала специална експертна група, която работи с млади инженери, за да поддържат интелектуална форма чрез балансирано сърфиране  в мрежата и четене на научна литература извън нея.

Коментари