Публикация

След проверка: Няма пропуски при лечението на починалото 3-годишно дете

След проверка: Няма пропуски при лечението на починалото 3-годишно дете

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев получи окончателния доклад от проверката, която възложи на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ /ИАМН/ по случая с починалото в болница 3-годишно дете, съобщиха от ведомството.

Не са открити пропуски в диагностично-лечебния процес

„Окончателният доклад потвърждава причината за смъртта на детето – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове), причинена от вирусна инфекция, при която са възникнали и допълнителни усложнения тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези, полиорганна недостатъчност. Последните са от съществено значение за изключително бързото развитие на болестта”, посочват от МЗ.


В министерството са постъпили и констативните протоколи както от проверките в трите лечебни заведения, през които е преминал малкият Александър - СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и УБ „Лозенец“, така и в практиката на личния лекар на детето. Всички получени от ИАМН доклади – два предварителни и един окончателен, както и съпътстващите протоколи, независими експертизи и документи от хода на проверката, ще бъдат предоставени на Прокуратурата, която също се сезира по случая.


С оглед приключването на проверката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ в трите болници, директорите на лечебните заведения, които бяха временно отстранени, са възстановени на работа.

 

 

ДискусияИма ли пропуск или грешка в случая с починалото от усложнена вирусна инфекция дете?

 

Коментари