Публикация

Доц. Кунчев: Грипът закъснява, мръсният въздух ни разболява

Доц. Кунчев: Грипът закъснява, мръсният въздух ни разболява

Съчетанието от ниски температури и висока влажност, каквато е мъглата, благоприятства навлизането на вируси в организва, каза в ефира на БНТ на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Въпреки това, в страната все още няма грипна епидемия, поясни той.  Пикът на грипа се очаква с около месец  закъснение този сезон - някъде през февруари идната година. 

 

Caption

 

Мръсният въздух благоприятства разболяването, защото лигавицата на горните дихателни пътища става по-податлива, това е стрес за нея, нивото на заболеваемост на инфекции на горните дихателни пътища нараства.

Добрата новина е, че в момента няма нито една положителна проба за грип

съобщи държавният здравен инспектор,  пояснявайки, че това важи само за България. В Европа епидемичният сезон вече е започнал. От декември грипът вече има широко разпространение в Португалия, Ирландия и Финландия като преобладаващият щам е Канзас - H3N2. Това не дава основание да се смята, че тази година ще са по-активни А вирусите, защото в някои страни вече да са изолирани и грипни вируси от група Б. Според доц. Кунчев е рано да се каже кой точно ще е по-силният щам.

 

Напомняме, че предвижданията са през този сезон да ни атакуват четири щама - двата сравнително нови от група А - H1N1/Бризбейн (2018) и H3N2/Канзас (2017), които не са циркулирали сред населението и следователно няма много имунитет срещу тях, както и по-познатите вируси от група В - Колорадо (2017) и Пукет (2013).

 

Епидемията от грип ще закъснее, но не много, през януари вече се очаква да нарасне броят на заболелите, като пикът се очаква в началото на февруари, каза още държавният здравен инспектор.

 

Коментари