Публикация

Ваксина срещу грип може да се постави и през януари

Ваксина срещу грип може да се постави и през януари

Три седмици са необходими за изграждане на имунитет срещу вируса

За разлика от другите респираторни заболявания при грипа климатичните условия оказват много малко до незначително влияние, каза в студиото на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Обикновено се смята, че при големи студове заболеваемостта намалява. Това по-скоро се дължи на факта, че хората по-малко излизат и по-малко контактуват помежду си, което ограничава възможността за разпространение на вирусите. Обратно - при необичайно топло време и високи температури има завишение. Предимно обаче това важи за респираторните инфекции.

Грипът се развива бързо и достига до епидемични стойности,

независимо от температурите навън. Имунизирането срещу грипни вируси намалява драстично нивото на заболяемостта, напомни отново д-р Кунчев, отбелязвайки факта, че през есента на 2019г. почти се е удвоил броят на ваксинираните с противогрипна ваксина. Въпреки това цифрите са далеч от тези, които биха могли да повлияят на епидемичното развитие. Към момента стремежът е 3-4 % от хората да си поставят имунизация против грип. За сравнение - в Европа 60-70% от населението прилага тази превантивна мярка.

Грипните ваксини по програмата за предпазване на рисковата група на хора над 60 г.

Грипните ваксини по програмата за предпазване на рисковата група на хора над 65 г.

се прилагат, каза държавният здравен инспектор. И въпреки периода, в който ваксини нямаше, вече нуждаещите се получават безплатните дози от личните си лекари. Търсенето е между 250 000 и 300 000 дози и ще бъде направено всичко възможно през идващата 2020 г. те да бъдат набавени, увери доц. Кунчев.

 

През тази, 2019 г., отпуснатите дози са 120 000 със средства подадени от МЗ към НЗОК. Здравната каса ги разплаща сле отчетено поставяне от страна на личните лекари. Всичките дози са доставени, на два транша - началото на октомври 20 000 и в средата на ноември останалите.

Няма краен срок за ваксинация, подчерта доц. Кунчев,

дори през януари да се ваксинираме, няма проблем. Закъсняли сме само, ако се срещнем с грипния вирус преди да сме изработили имунитета -

три седмици са необходими от поставяне на противогрипната ваксина до пълен имунен отговор

Има практики по света, които показват, че дори при стартирала епидемия, ако се започне имунизация, тя предпазва немалък брой хора. 

 

Вижте още: Кой трябва да се ваксинира срещу грип

 

 

Коментари