Публикация

Изписаха пациента с присаден бял дроб у нас

Изписаха пациента с присаден бял дроб у нас

Пациентът, на когото беше присаден бял дроб в Университетска болница „Лозенец“, вече си е у дома. 70-годишният Мариян, който в края на октомври получи нов шанс за живот, е с много добри жизнени показатели и беше изписан от лечебното заведение.

Изключително благодарен съм на целия екип на болница „Лозенец“ и проф. Любомир Спасов за грижите и вниманието. За мен сега животът започва отначало и нямам думи, с които за изразя признателността си към лекарския екип за този втори шанс

- сподели Мариян по време на изписването си, на което присъстваха всички лекари, взели участие в  лечението му.

Белодробната трансплантация на Мариян беше извършена на 26
октомври

тази година от екип на УБ „Лозенец“, ръководен от проф. д-р Любомир Спасов, и с участието на д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер.

 

Интервенцията продължи около 6 часа.

2019 г. се утвърди като знакова за българската хирургия

като освен първата белодробна трансплантация, тази година се навършиха 15 години от първата извършена трансплантация на черен дроб в България. През ноември 2004 г. малката Памела Пекова (едва на 7 месеца) стана първият пациент с присаден черен дроб у нас. Тогава трансплантацията е извършена от проф. д-р Любомир Спасов и екипа на УБ „Лозенец“ с участието на проф. Масимо Малаго, изтъкват от лечебното заведение.

Към днешна дата

екипът на УБ „Лозенец“ има извършени 237 трансплантации на черен дроб, бъбрек, сърце и бял дроб.

Коментари