Публикация

Причини и лечение на задна хрема при деца

Причини и лечение на задна хрема при деца

Задна хрема се нарича състоянието на детето, при което секретът вместо към ноздрите, тече към гърлото. То е особено неприятно, защото става причина и за дразнеща кашлица. Проблемът се причинява от възпаление на третата сливица, обяснява д-р Любен Попов. Ако търсите добър УНГ лекар за деца, може да си запишете час за преглед при него (НЗОК или платен прием) на тел. 0889311550. Възприема се по-драматично, понеже най-малките не умеят да се освободят от секрета и сякаш се задавят.

Кои са причините за задна хрема?

Задната хрема в повечето случаи е причинена от вируси, а по-рядко са намесени бактерии. Най-често става дума за:

 

  • риновируси;
  • аденовируси;
  • РНК и др. 

Бактериите, които могат да провокират такъв проблем, са:

 

  • стрептококус пневмоние;
  • хемофилус инфлуенце;
  • мораксела и др. 

Не са изключени алергии или състояния, асоциирани с алергии - невъзпалителни, неалергични задни ринити, чиято диагностика е доста трудна. Към казуистиката спадат случаи, когато в носоглътката има попаднали чужди тела, коментира д-р Попов.

Защо третата сливица прави проблеми

възпалено гърло трета сливица

Третата сливица се намира в носоглътката, което става причина образуваният от нея секрет да се стича надолу към гърлото. Кашлицата при задна хрема е защитен рефлекс. Чрез нея организмът се опитва да попречи на секретите да достигнат белия дроб и да причинят белодробно възпаление. Не е нужно да се лекува такава кашлица. Предписанията на лекаря са насочени за овладяване на хремата и възпалението на третата сливица. Излекуват ли се те, ще изчезне и кашлицата. 

Какво е лечението на задна хрема

При по-големите деца и възрастните много добър ефект дават промивките с препарат на основата на морска вода или 0,9% разтвор на натриев хлорид. В аптеките има голям избор. Такава промивка се прави 6-7 пъти дневно, а след това ноздрите се издухват една по една, не двете едновременно. 

 

Основната цел е да не се позволява на секретите да се събират. Натрупването им може да провокира фарингити, ларингити или синузити. За малките деца, които не могат сами да си изсекнат носа, може да се използват промивки с физиологичен разтвор и след това аспириране с т.нар. приставки за прахосмукачки (вземат се от аптеката). Друга възможност за облекчаване на състоянието е инхалация с физиологичен разтвор. Идеята е секретът да се разводни и така да се изчисти по-лесно. Ползвайте инхалатор, а не съд с гореща течност, за да се избегне рискът от изгаряне, предупреждава д-р Попов. 

Има ли специални спрейове за гърло при възпалена трета сливица?

спрей за гърло при деца

Не е нужно да е нещо специално за задна хрема, освен ако и гърлото не е възпалено. При леко раздразнение от самите секрети няма нужда от спрей за гърло. Ако все пак решите да вземете нещо, препоръчвам препарат на билкова основа. На пазара се появиха и разтвори, които съдържат сребърна вода, също може да се използват. 

По-голям ли е рискът за синузит?

Двата вида хреми са еднакво рискови за преминаване към синузит в еднаква степен. Синусите се разделят на предна и задна група. Една част от отворите им са разположени в задната част на носа. Другата група пък се намира в средната част на носа. Припомням, че при децата най-честата причина за задна хрема е секрет от третата сливица, а при възрастните - обикновено проблемът е в синусите, алергиите, неопластични процеси (туморни), отбелязва д-р Попов. 

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари