Публикация

EMA с важна информация за лекарствата, съдържащи метформин

EMA с важна информация за лекарствата, съдържащи метформин

Европейската агенция по лекарства (ЕМА) разполага с информация, че остатъчни количества от примеса N-нитрозодиметиламин (N-nitrosodimethylamine, NDMA) са установени в малък брой лекарства (извън територията на Европейския съюз) за лечение на захарен диабет, съдържащи метформин.

Количеството на NDMA в засегнатите метформин-съдържащи лекарства, извън територията на ЕС, е много малко

и се явява или в рамките на допустимите норми, или количеството му е по-малко дори от това, което хората получават от други източници, например от определени храни или води.


Европейският лекарствен регулатор изтъква, че към този момент

липсват данни, които сочат, че в ЕС метформин-съдържащите лекарства са засегнати от този проблем

Властите в ЕС са в процес на работа с фармацевтичните компании във връзка с анализа на лекарствените продукти в ЕС и ще предоставят допълнителна информация, когато бъде налична.

Пациентите в ЕС трябва да продължат да приемат техните метформин-съдържащи лекарства, както обикновено

Рискът от липсата на адекватно лечение на захарния диабет далеч надхвърля възможните ефекти от наличието на малкото, установено при анализите количество NDMA. Медицинските специалисти трябва да напомнят на пациентите за важността на контрола на захарния диабет, съветват от ЕМА.

 

Метформин широко се използва самостоятелно или в комбинация с други лекарства за лечение на захарен диабет

 

тип 2. Той се явява първа линия на лечение и действа, като намалява образуването на глюкоза в организма и намалява усвояването ѝ от стомашно-чревния тракт.

 

Коментари