Публикация

Хрянът – пикантно средство срещу рак

Хрянът се добавя към някои ястия за по-пикантен вкус, но е много полезен и за здравето.


Той е от семейството на кръстовидните зеленчуци и също както броколите е източник на глюкозинолати - вещества, които предпазват от рак.
 
Въпреки че хрянът и броколите са различни на вид и вкус, те принадлежат към семейството на кръстовидните зеленчуци – Brassica, в което влизат брюкселското зеле, карфиолът, аругулата, кресонът и уасабито.

При дъвченето или нарязването им се получава една много полезна верижна реакция. Първо се отделят глюкозилонатите, след което те се разпадат от друг растителен ензим.

При този процес глюкозилонатите се превръщат в антикарциногенни фитохимикали.

Тези вещества чистят карциногените от организма и не им дават възможност да увредят ДНК-то на клетките.

Те прекъсват и тези междуклетъчни връзки, които понякога водят до ракови заболявания, а също така блокират действието на хормоните, които причиняват рак.

Изследванията показали, че хората, които ядат повече кръстовидни зеленчуци, боледуват по-рядко от рак. 

Коментари