Публикация

Ощетява ли НРД 2020 г. хронично болните?

Ощетява ли НРД 2020 г. хронично болните?

Българският лекарски съюз публикува на сайта си проекта на Националния рамков договор за медицинските дейности за периода 2020 – 2022 г. (виж прикачения файл). В документа са посочени правилата, по които ще работят изпълнителите на медицинска помощ у нас през следващите 3 години. Утре, 13 декември, съсловната организация ще проведе традиционния си събор. На него ръководството трябва да получи мандат за подписване на новия НРД.


От Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област изразиха безпокойство от публикуваните договорености в проекта за НРД 2020 г. Според тях

се ограничават възможностите за домашно лечение на хронично болните

В отворено писмо председателят на сдружението д-р Виктория Чобанова изтъква, че договорените текстове ограничават правото на лекарите да лекуват хронично болните съгласно ръководствата за поведение, както и ще доведат до повишени разходи на болните за изписване на рецепти и закупуване на лекарства. Като резултат контролът на хроничните заболявания щял се влоши, за част от хората – необратимо.

Съгласно промените в чл. 49 и чл. 67 се ограничава възможността гражданите на България да получат адекватно лечение за хроничните си заболявания, частично заплатено от осигурителния фонд. За всяко заболяване ще можем да изписваме не повече от 3 препарата, а когато се използват комбинирани лекарствени продукти – не повече от 2 медикамента. Нещо повече, НЗОК ще заплаща на аптеката не повече от 1 комбиниран лекарствен продукт. Това означава, че хора с тежки заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност, по-тежките форми на хипертония ще трябва да закупуват по-голямата част от необходимите им медикаменти на свободни цени, изтъква д-р Чобанова.

Тя дава пример със заболяването сърдечна недостатъчност, което е доста често в практиката, съгласно европейските ръководства за поведение е необходимо да се лекува с диуретици, съдоразширяващи медикаменти, АСЕ-инхибитори, медикаменти за намаляване на сърдечната честота и лекарства за намаляване на съсирването на кръвта. Съгласно проекта за НРД 2020 здравната каса ще поеме частично само 2 от тези 5 основни терапевтични групи, останалите ще се закупуват от осигурените без намаление.


Подобно е и при лечението на захарния диабет. Съвременните ръководства за поведение препоръчват включване на медикаменти от различни групи, действащи на различни нива, с цел да се постигне максимално добър контрол на заболяването и да се отложи максимално развитието на усложнения. В условията на НРД 2020 това няма да бъде възможно, тъй като само един комбиниран препарат ще изчерпи записаните в НРД възможности за лечение, смята председателят на СОЛСО.


Нещо повече, съгласно чл. 52

за рецепти болните хора ще трябва да посещават личните лекари няколко пъти в месеца

защото се отнема съществуващата сега възможност на една рецепта или един отрязък да се изпишат лекарства за повече от 30 дни, които да се компенсират при следващото изписване. Например ако лекарството е за 20 дни, лекарят не може да изпише на тримесечна рецепта 2-1-2 опаковки (което е възможно по наредба 4). В този случай пациентът трябва да посещава кабинета на лекаря си за рецепта тогава, когато свърши всички изписани медикаменти.


„Ние, общопрактикуващите лекари, които ежедневно се грижим за хронично болните пациенти, сме сериозно обезпокоени от публикуваните договорености в проекта за НРД 2020 г. Нещо повече, дори и при отказ на Събора на БЛС да подпише НРД, тези текстове вероятно ще залегнат в правилата за работа през 2020 г, които ще определи НЗОК. Цитираните промени в реда на изписване на медикаменти на хронично болните целят само икономии за НЗОК и показват безсилието на осигурителната институция и Министерството на здравеопазването да гарантират дори сегашното минимално ниво на домашно лечение на хроничните заболявания и ще увеличат разходите за хоспитализации“, допълва д-р Чобанова.

Пациентите притеснени, чакат обяснения

За подготвените промени при лечението на хронично болните пациентски организации „Заедно с теб“ разбират от отвореното писмо на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област.

 

„Пациентски организации „Заедно с теб“ сме силно притеснени от криенето на проекта на НРД 2020 преди събора на БЛС за даване на мандат за подписване, за което ни сигнализират лекари.


В писмо до нас от организацията на общопрактикуващите лекари София-област разбираме, че в НРД 2020 се залагат условия, според които пациентите с хронични заболявания ще плащат медикаментите си, ако са повече от два. Пациенти с тежки хронични заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност, хипертония и др. са застрашени.


Ако това се приеме, лечението на пациентите ще бъде затруднено, тъй като няма да могат да се лекуват по лекарско предписание“, изтъкват в официална позиция, изпратена до медиите, от организации „Заедно с теб“.


Според тях

промените в реда на изписване на медикаменти на хронично болните целят само икономии за НЗОК

и „показват безсилието на институциите да гарантират дори сегашното минимално ниво на домашно лечение на хроничните заболявания“.

 

„Очакваме спешно обяснение от съсловната организация и от институциите дали е застрашено здравето и лечението ни. Има ли и други капани, заложени в проекта на НРД 2020?


Недопустимо е лекари да се оплакват на пациентските организации от съсловната си организация!“, категорични са от „Заедно с теб“.


Подробности четете в прикачените файлове.

Прикачени файлове

НРД.docx
11-20191211-НРД 2020.pdf
Problemi_NRD_2020_Patients_Organizations.doc

Коментари

НДР 2020г.поредното добро пожелание по пътя към ада.