Публикация

Нов препарат с обнадеждаващи резултати при сърдечна недостатъчност

Нов препарат показва обнадеждаващи резултати в намаляването на смъртността и хоспитализациите на пациенти със сърдечна недостатъчност.


При проучването 6 500 пациенти от 37 страни, сред които и България, с умерена до тежка сърдечна недостатъчност и сърдечна честота над 70 удара/мин са били наблюдавани за период от средно 23 месеца.

Установено е, че медикаментът намалява с 18% смъртността и хоспитализациите на хора, страдащи от сърдечна недостатъчност. Освен това препаратът понижава риска от смъртност вследствие на заболяването с една четвърт. С толкова се намалява и опасността от хоспитализация поради влошила се сърдечна недостатъчност.

Тези ползи са били наблюдавани само след три месеца лечение с препарата и то на фона на препоръчваната конвенционална терапия (ß-блокери, АСЕ-инхибитори, диуретици или алдостеронови антагонисти).

Хроничната сърдечна недостатъчност е често срещан и нарастващ здравен проблем, засягащ 15 милиона души в Европа. При нея е нарушена способността на сърцето да изпомпва кръв и да поддържа кръвообращението, необходимо за снабдяване на органите в тялото.

Резултатите от проучването, който са публикувани в The Lancet, са представени вчера на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Стокхолм.

Коментари