Публикация

Д-р Н. Брънзалов: Предложенията на НЗОК ограничават достъпа на хронично болни до терапии

Д-р Н. Брънзалов: Предложенията на НЗОК ограничават достъпа на хронично болни до терапии

Заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов коментира на извънреден брифинг, че съсловната организация не приема предложените от НЗОК промени в текстовете по чл. 49 от НРД. Д-р Брънзалов допълни, че

текстовете ще ограничат достъпа на хронично болните в терапията им и ще въведат допълнителна административна тежест

за общопрактикуващите лекари, които изписват терапията.

Ние настояваме пациентите да получават три хапчета, а не три монопродукта. В реимбурсната листа съществуват и т.нар. фиксирани комбинации, при които в едно хапче има два или три продукта, които синергично действат по-добре на пациента. Въпреки това и те могат да се окажат недостатъчни и терапията трябва да се допълва и с други групи медикаменти. Нашето настояване е този член от НРД да не бъде променян. Единствено трябва да се упомене към него, че трябва да се спазва Наредба 4, която е написана перфектно и е по-висш административен документ с цел да се избегнат различните тълкувания от различните РЗОК, които влошават работата на моите колеги, а на всичкото отгоре и са глобявани неправомерно, уточни д-р Брънзалов.

НРД 2020 - ще останат ли пациенти без лечениеТой заяви, че

предложените текстове ще затруднят лекари и пациенти

„Промяната с предложените текстове ще усложни и самото изписване на лекарствата. Затова искаме изчистен текст, за да не се наложи пациентите да идват на 28-мия ден за едно лекарство, на 30-ия, на 40-ия, на 50-ия. Това просто ще ги откаже да се лекуват, тъй като за тях ще бъде невъзможно да получават рецептата за терапията си с едно идване, а на лекаря ще бъде много трудно да я изпише“, заяви д-р Брънзалов и допълни:


„Отново искам да кажа специално за колегите, общопрактикуващи лекари, че това е проект за НРД, работи се по тези текстове, аз самият не съм съгласен, не съм подписал протокол в този му вид и се предлага от отсрещната страна“.


Зам.-председателят на БЛС отбеляза, че

проблемът е сериозен

водят се интензивни разговори за неговото решаване и се надява в близките дни да бъде отстранен.


Д-р Брънзалов нарече

„недомислица“ друго предложение в НРД

- а именно членовете, които ограничават възможността, когато човек отиде на лекар за някакво заболяване, да му се направи и профилактичен преглед.


„Категорично БЛС не сме съгласни. Хората, които работят – между 18 и 65 години, по принцип ни посещават за здравен проблем. Те не идват за профилактичен преглед. В този вариант НРД ще ограничи тези хора да бъдат профилактирани. А профилактиката е най-важната част от целия цикъл на лечение“, заяви заместник-председателят на БЛС.

Коментари