Публикация

"Параскавидекатриафобия" – ирационален страх от петък 13

"Параскавидекатриафобия" – ирационален страх от петък 13

Авторът на термина „Параскавидекатриафобия“ е американският психотерапевт д-р Доналд Доси, който пръв квалифицира страха от петък 13-ти като фобия. Понятието е образувано от думите „декатриафобията” (страх от числото 13) и „параскевифобията”  (страх от ден петък). Той счита, че сложното за изговаряне наименование е като метод на терапия за възникналите без никаква причина ирационални страхове. Според него, ако страдащите от тази фобия успеят да произнесат наименованието й няколко пъти без грешка, то те биха могли да се освободят от нея.

 

Милиони хора в световен обхват са формирали ирационален страх от петък 13-ти. Често в основата на този страх е залегнала вярата в суеверия. Тя е особено състояние на човешкото възприемане на някои събития от живота. Чрез нея хората сформират предразсъдъци и заблуди, които ги обвързват с изпълнение на определени ритуали, като носене на талисмани, избягване на числото 13, страх от черни котки и др.

 

Вярванията на хората, че на „фаталната дата и във фаталния ден” ще им се случи нещо негативно са техни дълбоко вътрешни убеждения, които осъзнато или не, властват над разума им. Страхът е  техен  „господар”, а суеверието е избор на подчинено бягството от него.

 

Уповаването в суеверия не зависят от нивото на интелекта, нито от придобития образователен ценз. Суеверният ум се среща както сред неуките, така и сред големите учени.  

 

В българския фолклор и традиции суеверията се обясняват с народните поверия на предците ни. Но в интерес на здравия разум, е редно да се отбележи, че не всички народни традиции и обичаи са достойни за почитане, и трябва задължително да се спазват.

 

Данни от проведено проучване зад океана сочат, че една четвърт от респондентите участвали  в него, свързват числото 13 с лошия късмет. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък 13-ти.

 

Делът на засегнатите от параскаведекатриафобия е между 17 и 21 милиона американци. Симптомите на параскаведекатриафобия варират от умерена тревога до тотална паника и отказ за излизане извън дома.

 

Такива хора се открояват с отсъствие на себепознание и липса на увереност в себе си. Често, чувството им за самота, празнота и нещастие ги теглят към вярата в суеверия, свързани с лошия късмет и евентуалните поражения. Това е вид бягство от реалността, а е и начин да се почувстват сигурни в нещо, което не е сигурно, но поддържа все пак вярата и надеждата им.   

 

Из историята на суеверията за петък 13-ти

  • Едни свързват суеверието с френския крал Филип IV, който на 13 Октомври 1307 година е издал заповед за унищожаването на тамплиерите, на които са преписвани множество смъртни грехове, включително магьосничество;
  • Други свързват петък 13 с библейските времена и главно с разпятието на Иисус Христос (Разпети петък). Съществува и вярване за такива хора, че Юда Искариотски е 13-ят апостол, за който се знае, че е предал Христос;
  • Според древноримските легенди, магьосниците са се събирали на групи по 12, а 13-я в групата са считали за самия дявол;
  • Според „лъженауката” нумерология числото 13 „страда“ заради неговата позиция след 12, колкото и нелепо да звучи това за всички нас. Нейните  последователи обвързват отсъствието на 13 с това, че има 12 месеца в годината, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Бог Иисус Христос;
  • Повече от 80 % от небостъргачите нямат 13-и етаж;
  • Много летища пропускат 13-ата писта;
  • Немалко хотели са без 13-ти етаж или 13-а стая;
  • Във Формула 1 няма болид с номер 13;
  • Улиците във Флоренция нямат номер 13.

Обективна причина за този ирационален страх с елементи на параноя, не съществува, тъй като няма никакви достоверни доказателства, които да свързват нещастните случки назад в историята с конкретните ден и дата.

 

Не забравяйте, че петък е краят на работната седмица и следват почивните дни.  А след числото 12, следва 13.  Ако черна котка мине пред вас, е добре да си припомните, че  сте човек, а не малка сива и страхлива мишка. Ако ви се счупи огледалото, просто си купете ново, за да се погрижите за вида си. Четирилистната детелина е красива, когато е сред природата, а не в портфейла ви.

 

Автор: Стоян Петров, психолог

Снимка: unsplash

 

Коментари