Публикация

Болки в кръста – иновативно физиотерапевтично лечение

Болки в кръста – иновативно физиотерапевтично лечение

Някога изпитвали ли сте болки в кръста? Най-вероятно „ДА”!

А знаете ли, че според световните статистики между 70 и 80% от хората по света са изпитвали някога в живота си болки в кръста. В съвременното ежедневие тя е много често срещан проблем сред хора във всякаква възраст.

Оказва се, че болката в долната част на гръбначния стълб е сред основните причини за отсъствие от работа. Още по-тревожно е, че възрастни хора с болка в кръста, съобщават че са имали такива оплаквания, когато са били на 30-35 год. Колкото и да ни се струва безобидно трябва да им обърнем внимание и да ги лекуваме още в ранна възраст, тъй като с времето проблемите могат да се задълбочат необратимо!

Болката в кръста е „неприятно сетивно и емоционално преживяване, свързано с увреждане на тъканите”. Кой не иска да се избави от нея?

Кои са най-честите причини?

Причините могат да бъдат изключително много и е трудно да ги изброим всички, но като специалист мога да кажа, че най-често „начинът ни на живот“ е този, който провокира болки в кръста.

  • Заседналият начин на живот и неестествените пози, които заемаме, докато работим зад компютъра дълги часове, са едни от основните предпоставки за появата на болки в лумбалната област.
  • Вдигането на тежки предмети, рязкото ставане или сядане, неправилно разпределяне на тежестта при ходене, неудобната поза по време на сън, неправилно носене на чантата…
  • Прекалено големите физически натоварвания в спортните зали, и особено бодибилдинг и фитнес…. Неправилно организирани тренировки, както и честите пренапрежения и претоварвания са също доста често срещани предпоставки...
  • Наднорменото тегло, затлъстяването, приемането на прекомерни количества храна, бирените коремчета…..
  • Нека не изключваме и травмите от различн характер в тази област, които също са съпътствани с болки в кръста.

Недостатъчна е и профилактиката на болките в гърба и кръста, както и здравната просвета на населението по този въпрос.

Кои са най-честите симптоми?

·      умора, слабост, скованост в гърба и кръста в края на работния ден

·      изпитваме болки в поясната област, когато кашляме или се навеждаме

·      при ставане и лягане изпитваме тъпа болка в лумбалната област

·      изпитваме слабост в долните крайници, често „не ни слушат“

·      болката се спуска към долните крайници

·      силна болка в кръста, невъзможност за ставане и движение

Диагноза

Задължение на лекаря специалист е да постави точна диагноза, базирана на Ro снимки, IMR, ЕМГ (ако е необходимо), респективно установяването на причината за болката, както и изготвянето на индивидуален терапевтичен план, включващ консервативно (медикаментозно и физиотерапевтично), санаториално, оперативно или комбинирано лечение.

Физиотерапевтични програми за лечение

В съвременните физиотерапии са разработени няколко протокола за лечение на болките в кръста, в зависимост от състоянието на пациента, характера на болката, съпътстващи заболявания и проблеми, както и наличната апаратура.

  •  Високотехнологична физиотерапия – Супериндуктивна система, Tекар терапия, лазери с високи интензитети.
  • Йонофореза с Карипаин
  • Стандартна физиотерапия – ТЕНС, лазер, ултразвук
  • Кинезитерапия

Като специалист по физикална медицина бих желала да обърна внимание на приложението на Магнит с висок интензитет или по-популярната Супер Индуктивна Система, който през последната година набира все по-голяма популярност и обхват на приложение.

Иновативната BTL Супер Индуктивна Система (SIS) е технология даваща възможност за селективна деполяризация на нервните влакна и нерно-мускулната тъкан и облекчаване на болката чрез електромагнитно поле с висок интензитет. Научно доказани са 3-те механизма на въздействие на болковата симптоматика:

Ø  Десцендираща модулаторна система - ремодулира кодираната информация за болка,  централната нервна система (ЦНС) не разпознава чувството за болка

Ø  Контрол върху вратата на болката (т. нар. Gate Control) - блокира се гръбначномозъчния сигнал за усет на болката, в резултат на което болката не се провежда до центъра на осъзнаването й в ЦНС

Ø Подпомагне секрецията на аналгетични ендогенни невромедиатори.

Друго много важно терапевтично въздействие на Супериндуктивна система e, че предизвиква  мускулни контракции в третираната зона, което води до стабилизация на паравертебралната мускулатура и подобряване мобилността в малките стави на гръбначния стълб. Въпреки, че терапията не изисква директен контакт между кожата и апликатора, тя е насочена към дълбоко лежащите структури.

Въз основа на нашия опит мога да заключа, че резултатите като облекчаване на болката и стимулация на гръбната мускулатура са много добри и трайни във времето. Ефекта се усеща още след първите процедури дори при пациенти с хронични заболявания.

Всички наши програми са насочени към намаляване и изчезване на болката, както и лечение на първопричините. Задължително изготвяме предписания за профилактика и стабилизация на гръбната мускулатура чрез кинезитерапия или специфични спортни занимания.

Коментари

Честита коледа!! А къде можем да ползваме  Супер Индуктивна Система ?

Честита Коледа и на вас! Има ги на няколко места. Потърсете най-близкото до вас място! Вие от къде сте?

При нас в клиника Еуровита също има... 

ВАНЯ ЖЕКОВА
2 яну 2020 13:06

Хубаво е по празници!! Честита нова година !!! От гр. Варна съм и наистина не съм видяла във Физиотерапиите към МЦ предлагането на СИС


Потърсете д-р Конукчиева - физиотерапевт, Варна

Дарина Рашкова
20 дек 2019 17:46

За хроничните дегенерации  се съмнявам за ефективно въздействие, особено за нас,  по - възрастните пациенти. Доколко КОЛАН с МАГНИТНИ ленти може да бъде полезен и по колко часа на ден може да се носи - има ли ограничения и противопоказния!? Бихте ли дали общи препоръки?

Здравейте Даринка, колана с магнитни ленти е съвсем различно от магнит с висок интензитет SIS. 

Колана можете да си го носите през деня, няма ограничения, но минимум трябва да е 30-40 мин на ден. За съзрастните хора, както вие се изразихте SIS е показан, защото стабилизира и мускулатурата... а тя доста отслабва с годините...