Публикация

За 15 години: 250 души отново чуват след операция във ВМА

За 15 години: 250 души отново чуват след операция във ВМА

250 малки и големи пациенти отново чуват след кохлеарна имплантация, направена им във Военномедицинска академия (ВМА). Резултатите отчете проф. Венцислав Цветков, ръководител на Клиника „Ушни, носни и гърлени болести“, по време на официалното отбелязване на 15-ата годишнина от първата такава интервенция във ВМА.

Лекари, сестри, пациенти и техните близки заедно отбелязаха този празник

който бе уважен от столичния кмет Йорданка Фандъкова и от Дарина Владова - съветник по благотворителната инициатива на президента на Република България „Българската Коледа“.

За разлика от всички други или от повечето други оперативни интервенции, при кохлеарната имплантация лекуваш и функцията, лекуваш и тялото. Това е много важно, защото даваш перспектива за цял живот, подчерта проф. Цветков

и добави: „Това са 250 оперирани пациенти. Най-малкият ни е на 9 месеца, а най-възрастният – над 70 години.

За тези 15 години ние нямаме неуспешна операция, нямаме усложнения

или ако сме имали, те са били минимални и сме ги преодолявали.

 

Днес нашата клиника е основен център за извършване на тази високотехнологична операция. Няма как да опиша емоцията си като гледам тези младежи – от едни малки деца, които иначе са обречени на много проблеми и ограничения, вече са абсолютно пълноценни, смеят се, говорят, пеят, каза още специалистът.


Той подчерта, че

зад тези успехи стои добре обучен и задружен колектив от специалисти

за които тази дейност е кауза. И благодари на ръководството на ВМА за подкрепата при развитието на кохлеарната имплантация.

 

Във връзка с празника служителите на Клиника „Ушни, носни и гърлени болести” бяха отличени от началника на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Коментари