Публикация

10 чудеса, които тиквените семки правят за здравето

10 чудеса, които тиквените семки правят за здравето

В сезона на тиквите и тиквениците, специалистите препоръчват да не пренебрегваме и тиквените семки.

Те припомнят някои от важните ползи, които те имат за организма:

Спомагат за укрепването на имунитета

По съдържание на цинк само стридите изпреварват тиквените семки. Този елемент, заедно с витамините Е и С, се бори с вирусите и укрепва имунната система. Селенът в тиквените семки също подсилва защитните сили на организма. Цинкът подобрява състоянието на косата и ноктите, защото помага по-лесно да се усвоят витамините А и Е.

Предпазват от инфекции

Тиквените семки имат силно изразено антимикробно действие, което се дължи на лигнаните – отстраняващи гъбичните и вирусни инфекции.

Активират регенерацията на окжата

Тиквените семки са богати на омега 3 и полиненаситени мастни киселини, които са необходими за доброто състояние на кожата. Особено полезни са обаче съдържащите се в тях други мастни киселини като кафеена, синапова, кумарова, никотинова и др. Благодарение на тях мазнините в тиквените семки достигат до 45,8 г на 100 г. Семената са богати и на витамин Е, който помага за обновяване на кожата.

тиквените семки укрепват нервната система

Укрепват нервната система

Тиквените семки съдържат витамини от групата В. Заедно с омега 3 мастните киселини те укрепват нервната система и намаляват последиците от стреса.

Нормализират сърдечносъдовата дейност

Богати са на магнезий и калий, вещества, които са полезни за сърдечносъдовата система. Съдържат още мед, селен, желязо и много други необходими на организма минерали.

  • Предпазват кръвоносните съдове от спазми.
  • Предотвратяват сърдечната недостатъчност.
  • Пречистват стените на кръвоносните съдове и намаляват холестерола.
  • Нормализират и високото кръвно налягане, затова са особено полезни за хипертониците.

Подобряват настроението и съня

Тиквените семки се смятат за отличен антидепресант, заради съдържащия се в тях триптофан. В организма той се превръща в серотонин – хормона на щастието, който повдига настроението. Триптофанът има още едно полезно свойство – през нощта той ускорява изработването на мелатонин, който нормализира съня и успокоява нервната система.

Осигуряват здравината на костите

Тиквените семки са богати на фосфор, който подобрява дейността на мозъка и укрепва костите. По количеството на фосфор тези семки са рекордьор – в 100 г се съдържат 153% от дневната норма. Освен това изследвания са установили, че хората, които редовно употребяват тиквени семки, по-рядко страдат от заболявания на гръбнака и ставите.

Предпазват от камъни в бъбреците

иквените семки са отлично мочегонно средство, а това предпазва от образуване на камъни в бъбреците.

за добро храносмилане

Подобряват храносмилането

Благодарение на високото съдържание на фибри, тиквените семки помагат на храносмилането.

Полезни са за диабетици

Тиквените семки нормализират нивото на инсулин в кръвта, затова се препоръчват при диабет; подобряват когнитивните функции; укрепват паметта; намаляват умората; нормализират дейността на черния дроб; пречистват организма от токсините.

Коментари

Анонимен
8 яну 2020 16:17

По колко тиквени семки дневно трябва да се консумират, за да имат горепосочените ефекти и какви да бъдат - сурови, печени, белени, небелени...