Публикация

Пациент осъди болница и лекар за лоша операция

Пациент осъди болница и лекар за лоша операция

Всичко започва през 2016 година, когато в МБАЛ "Христо Ботев"-Враца  оперират 72 годишна жена с инициали М.И. и й се сменя тазобедрената става. След кратко време поставената става се разместила, което наложило операцията да бъде повторено. Само за 2016 г. пациентката е оперирана три пъти и всеки път поради разместване. Всички интервенции са направени от един и същи лекар с интервали Г.И. и всички са неуспешни.

Това принуждава М.И. да се обърне за помощ помощ към УМБАЛ - Плевен, където й била поставена нова става. За нея тя заплаща 5320 лв. След което подава иск в съда.

 

Съдът в Монтана, след обсъждане на приетите доказателства,  отсъжда, че безспорно вредата по делото по отношение на ищцата е установена. Съдебното заключение е, че смяната на ставата не е протекла на един етап, както се случва обикновено, а са последвали три луксации с допълнително наместване и още една оперативна интервенция в друг медицински център, при които ишцата е търпяла болки, страдания и неудобства.

Според съдебното решение

вина за това следва да се вмени на оператора, който не е положил необходимите грижи и внимание протезирането да се извърши успешно на един етап и не е предписал необходимата рехабилитация след първата луксация, мотивираха се магистратите.

 

Окръжният съд в Монтана осъди лекаря Г.И. и МБАЛ "Христо Ботев"-Враца, за причиняване на болки и страдания на пациентката М.И. Виновният лекар и болницата, в която са се състояли неуспешните интервенции ще трябва да платят солидарно на пациентката сумата от 20 000 лв. плюс средствата за втората протеза - 5320 лв., както и разноските по делото - 1237 лв.

 

Присъдата обаче не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд, допълниха от службата.

Коментари