Публикация

Правила, ползи и бъдеще в съхранението на стволови клетки

Правила, ползи и бъдеще в съхранението на стволови клетки

Около 21 000 български семейства са заявили съхранение на стволови клетки в частни биобанки към момента. Заради огромния интерес и множеството въпроси, потърсихме г-жа Вили Пеева-Пападополу – изпълнителен директор на най-голямата банка в България и Великобритания Future Health и една от най-реномирани и акредитирани в света.

Вили Пеева–Пападопулу притежава магистърска степен по право и от 2004 г. работи като юрист в сферата на здравеопазването. От септември 2007 е управител на МЦ „Афродита” ООД. Владее пет езика, омъжена с две деца. 

Г-жо Пеева, първо благодарим, че приехте поканата ни. Като представител на първата частна акредитирана банка за съхранение на стволови клетки в Европа, какво е Вашето мнение по темата?

Частната банка за стволови клетки е организация, която трябва да бъде печеливша най-вече, за да ви осигури подкрепа, ако се нуждаете от пробата си. Трябва да сте сигурни, че няма никакъв рисков финансов фактор, когато правите своя избор, защото това е инвестиция в дългосрочен план. Всъщност тази инвестиция е гаранция за живот. Нашата мисия през всичките тези години е да работим за повишаване на информираността на бъдещите родители, за да бъдат спокойни и сигурни, доверявайки се на нас.

Какво бихте посъветвали семействата, които търсят отговор на въпроса да съхранят ли стволови клетки на бъдещото си дете?

Стволовите клетки са навсякъде в човешкото тяло и са основен елемент на имунната и кръвоносната система. Над 85 са заболяванията, които се повлияват от терапията със стволови клетки – остри и хронични левкемии, анемии, лимфоми и други. Важно е да се отбележи, че прилагането на стволови клетки вече е една модерна и реална алтернатива за лечение.

Как се извличат и при какви условия се съхраняват стволовите клетки?


Екипите на Медицински център „Афродита“ са медицински лица, оторизирани от Future Health, да извършат първия етап от процедурата. В родилна зала, след отделяне на бебето от майката, те взимат съответната проба от вече срязаната пъпна връв. При втория етап богатата на стволови клетки кръв, както и тъкан от пъпна връв се транспортират при необходимите условия до лабораториите във Великобритания, където се обработват и подготвят за дългосрочното съхранение. Системата, която се използва в лабораториите на Future Health, Macopress на Macopharma не е автоматизирана, което позволява индивидуално обработване на пробата без ограничение в количеството кръв.

Данните от Изпълнителната агенция по трансплантации сочат, че от 2014 година насам, Future Health е банката с най-много съхранени проби в България. Какво кара всички тези семейства да се доверят точно на Вас?

За нас е голяма чест, че към днешна дата сме категорични лидери като частна компания в съхранението на стволови клетки. Това, което ни отличава е, че не спираме да слагаме все по-високи стандарти за да осигуряваме по- високо качество клетки за клинична употреба. Точно тези усилия бяха възнаградени от кралицата на Англия.

За какво трябва да внимават семействата при избор на тъканна банка?

Освен финансовата стабилност, която споменах в началото на нашия разговор, когато избираме тъканна банка, трябва да се доверяваме на дългогодишния опита с доказани приложения и успешни трансплантации, това е медицина. Наличие на международни акредитации и лицензи които банката притежава са гарант за приемане. Нещо повече, акредитациите трябва да обхващат съхраняването и освобождаването, както за автоложни, така и за алогенни трансплантации. Притежавайки две локации за съхранение, Future Health, автоматично подсигурява алтернативна локация, в случай на необходимост, където ще важат същите условия, които сте разписали в самото начало. Добър знак, че една биобанка ще продължи да съществува до края на целия период на договора, са нейната история и опит. Вече 17 години Future Health е синоним на качество и коректност, което е силен аргумент, че вашата проба няма да бъде изложена на риск.

Има ли нещо друго, което искате да добавите?

Да. За нас е много важно непрекъснато да се подлагаме на контрол от акредитационните институции, държавните здравни служби и етични комитети, за да сме сигурни, че правим най-доброто за нашите деца и като цяло за нашите пациенти. Има такъв голям интерес към регенеративната медицина и толкова много хора които имат нужда от нея , че българските семейства мога да бъдат сигурни , че ние от Медицински център Афродита като пионери ще правим винаги правилното за тяхното добро.

Коментари