Публикация

Млякото премахва дъха на чесън

Американски учени твърдят, че млякото може да намали или да премахне напълно миризмата на чесън след консумация на храна, която съдържа „ароматната” подправка.


При тестове със сурови и топлинно обработени скилидки е установено, че млякото показва значителен успех в намаляването на концентрацията на химикалите, предизвикващи неприятната и дълготрайна миризма на чесъна.

Веществото алил метил сулфид (АМС) не се разгражда при храносмилане, а се освобождава чрез дъха и потта.

Дори измиването на зъбите не помага при „чесновия дъх”, показват предишни проучвания, но сега има антидот на разположение в хладилника – млякото.

Изследванията разкриват, че 200 мл. мляко могат да намалят концентрацията на  АМС с 50%. Пълномаслените продукти дават по-добри резултати от нискокалоричните.

Учените смятат, че мазнините в млякото подтискат лошия аромат на чесъна.

Въпреки че подправката е с доказани полезни свойства, много хора го избягват от хранителните си режими заради миризмата.

Чесънът се използва в медицината от хиляди години. Той е богат източник на магнезий, витамини В6 и С, селен. Известно е, че намалява кръвното налягане и холестерола, както и понижава риска от рак.

Специалистите препоръчват млякото да се консумира по време на хранене, за да има по-голям ефект.

Сушените сини сливи, босилекът, патладжаните и някои видове гъби също премахват миризмата на чесън, но млякото е най-силното средство, пише Journal of Food Science.

Коментари