Публикация

Млякото премахва дъха на чесън

При тестове със сурови и топлинно обработени скилидки е установено, че млякото показва значителен успех в намаляването на концентрацията на химикалите, предизвикващи неприятната и дълготрайна миризма на чесъна.

Веществото алил метил сулфид (АМС) не се разгражда при храносмилане, а се освобождава чрез дъха и потта.

Дори измиването на зъбите не помага при „чесновия дъх”, показват предишни проучвания, но сега има антидот на разположение в хладилника – млякото.

Изследванията разкриват, че 200 мл. мляко могат да намалят концентрацията на  АМС с 50%. Пълномаслените продукти дават по-добри резултати от нискокалоричните.

Учените смятат, че мазнините в млякото подтискат лошия аромат на чесъна.

Въпреки че подправката е с доказани полезни свойства, много хора го избягват от хранителните си режими заради миризмата.

Чесънът се използва в медицината от хиляди години. Той е богат източник на магнезий, витамини В6 и С, селен. Известно е, че намалява кръвното налягане и холестерола, както и понижава риска от рак.

Специалистите препоръчват млякото да се консумира по време на хранене, за да има по-голям ефект.

Сушените сини сливи, босилекът, патладжаните и някои видове гъби също премахват миризмата на чесън, но млякото е най-силното средство, пише Journal of Food Science.

Коментари