Публикация

КЗЗ: Да се създадат механизми срещу източването на НЗОК от болниците


Министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова се срещна с ръководството на Конфедерация „Защита на здравето” по повод реформата в сектора.

Това съобщи Министерството на здравеопазването.

Проф. Борисова е информирала представителите на национално представената пациентска организация за крайната цел на реформата и за сроковете, в които тя ще бъде проведена. Обсъдени са били въпросите с изработването на областните здравни карти и мястото на пациентските представители в процеса на преструктуриране на болничните заведения, спешната помощ и спешните отделения.

По време на срещата са били разисквани и промените в Закона за здравното осигуряване, насочени към създаване на работещ механизъм за събиране на здравните вноски. Обсъдени са недостигът на направления за специалист и достъпът до специализирана помощ, организацията на клиничните лаборатории, признаването на фелдшерите от закона и тяхното обучение с цел поемане на част от доболничната помощ, промяната в нормативната уредба за ТЕЛК и други законодателни промени.

На срещата ръководството на „Конфедерация защита на здравето” изрази позицията, че ръководството на МЗ има силна воля за реформи и желание за сътрудничество с пациентските организации като коректив и връзка с обществото, изтъква още здравното министерство.

Отстоявайки твърдо политиката на отворения диалог с всички заинтересовани институции, представителите на пациентската организация са заявили подкрепа на ръководството на здравното министерство за провеждането на здравната реформа при ясни регламенти, представени на обществена дискусия.

Министерството допълва, че от КЗЗ категорично подкрепят изготвянето на Националната здравна карта, както и на електронна здравна карта на пациента. От организацията са настояли за създаването на механизми за спиране източването на НЗОК от болниците. 

Коментари