Публикация

Лекари от ВМА и курсанти с подкрепа за донорството и трансплантациите

Лекари от ВМА и курсанти с подкрепа за донорството и трансплантациите

Лекари от различни специалности и бъдещи военни лекари се включиха и подкрепиха националната кампания на Министерството на здравеопазването в подкрепа на донорството и трансплантацията.

Инициативата стартира в началото на ноември и бе подкрепена от редица популярни лица от различни области

Началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS също даде личен пример и попълни своята донорска карта „Да! За живот!”.
В ролята на „посланици” на кампанията влязоха и курсантите от специалност „Военен лекар”.

ВМА е утвърден трансплантационен център

в който над 75 души са получили шанс за втори живот след трансплантация на черен дроб. За 12 години сложната операция се е превърнала в рутинна дейност за екипа на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, ръководена от проф. Никола Владов.

За първи път от толкова години има кампания, която е официално подкрепена от държавата и която всъщност е инициирана от самата държава. Аз се занимавам с трансплантации повече от 10 години и досега многократно сме се опитвали да въвлечем държавата в този процес, но безуспешно, коментира проф. Владов.

Той изтъкна, че

трансплантацията на органи е сред най-големите постижения на съвременната медицина

Лекари от различни специалности също подкрепиха кампанията „Да!За живот!”.
За да има надежда, трябва да я даваме, е посланието, което отправи лейтенант д-р Светозар Марангозов от екипа на Клиниката по съдова хирургия.


Старши лейтенант д-р Елисавета Грънчарова, д-р Красимира Терзиева и медицинска сестра Татяна Борисова от екипа на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА са едни от „посланиците” на даряването по принцип:

Като част от ВМА, работата ни в Кръвен център всеки ден е свързана с осигуряване на качествени кръвни съставки, а при хирургични интервенции и особено при трансплантациите може да са животоспасяващи. Ние добре знаем, че това е възможно единствено благодарение на даряването на кръв от хора с големи сърца, които дават частица от себе си, за да живее друг. Така е и с органите за трансплантация, затова казваме „Да! За живот!”, категорични са специалистите.

Темата за донорството вече не е табу, отчетоха организатори и участници в кампанията. По темата трябва да се говори постоянно, а не кампанийно. Затова ние ще продължаваме да Ви срещаме с личния пример на нашите специалисти и занапред. Да!За живот!

Коментари