Публикация

След пожара: 80% от психиатриите са в недобро състояние

След пожара: 80% от психиатриите са в недобро състояние

80-90% от сградния фонд на психиатриите е в недобро състояние. Това заяви по БНТ д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски". Коментарът бе направен след пожара, избухнал малко преди Нова година в сгради на Белодробната болница и Центъра за психично здраве, разположени до Сточна гара в София.

 

Започва ремонтът на сградите на Центъра за психично здраве - София област и СБАЛПФЗ – София област, както и на Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания – София област, съобщават от МЗ. Все още се разследват причините за възникването на огъня.


По данни на директора на столичната Белодробна болница има изгорели кабинети, с повредено или унищожено оборудване. Напълно е заличен и архивът на лечебното заведение. Предстои инженери да направят огледи за състоянието на всички сгради.

Д-р Гълъбова: Някои сгради с в лошо състояние

Д-р Цветеслава Гълъбова

„Инцидентът, разбира се, че се отразява, защото това е много голям стрес и за психично здрав човек да преживее пожар, евакуация. В случая с нашите болни има и стрес от самото преместване и поемането от друг екип, но това са преодолими неща. Иначе състоянието им е добро за естеството и стадия на техните заболявания. От инцидент като този не сме застраховани, защото от 43-44 или 45 стационарни психиатрични лечебни заведения може би 80 или 90% са в недобро състояние. Някои са и в лошо. Става дума за сгради, които са приспособявани да бъдат психиатрични лечебни заведения, с изключение на болницата в Пазарджик и някои университетски клиники, другите са бивши складове, бивш затвор, бивши сгради, които са приспособявани и се амортизират, затова поддръжката им е много трудна. Те не отговарят на съвременните противопожарни изисквания“, сподели пред БНТ директорът на психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ д-р Цветислава Гълабова.

Пациентите се местят в други болници

Няма пострадали пациенти. 51 души - пациенти на Центъра за психично здраве, намиращи се в незасегнатия от огъня стационар на лечебното заведение, са евакуирани заради липса на електрическо захранване и топлоподаване.

В момента се извършва релокация на пациентите на Психиатричната болница в други лечебни заведения с психиатрични структури на територията на София, в това число ДПБ „Св. Иван Рилски“, УМБАЛ „Александровска“, ЦПЗ „Проф. Н. Шипковенски“, ВМА и УМБАЛНП „Свети Наум“. Осигурена е непрекъсваемост на работата на дневните програми, осъществявани в ЦПЗ – София област.

 

Петима пациенти на Белодробната болница, при които е налице необходимост от медицинско наблюдение и терапия, също биват релокирани.

 

Министър Кирил Ананиев разпореди на компетентните дирекции на Министерството на здравеопазването „Стопански дейности“ и „Търговски дружества и собственост“ незабавно извършване оценка на щетите и предприемане на действия за консервация на покривното пространство на Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания – София област до реализирането на ремонтните дейности. Реконструкция предстои да бъде извършена и на сградата на Поликлиниката на ЦПЗ – София област.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари