Публикация

Натоварени дежурства в "Пирогов" по празниците - 20% повече пациенти

Натоварени дежурства в "Пирогов" по празниците - 20% повече пациенти

Изключително натаворено дежурство и в празничната нощ и вчера през целия ден за екипите на Спешното отделение в „Пирогов”, съобщиха от университетската спешна болница. Общо са преминали 730 души, а от тях децата са 240.

 

На 31 декември през нощта и на 1 януари сутринта са преминали пациенти след употреба на алкохол, битови инциденти, след катастрофи и използване на пиротехнически изделия. 

"Има сравнително увеличение на болните - 20 % повече в сравнение с предишни години", съобщи по времена брифинг дежурният шеф екип на спешния хирургичен кабинет в УМБАЛСМ "Пирогов" д-р Сергей Илиев.

80 пациенти са преминали спешния неврохирургичен кабинет. 150 пациенти са преминали през хирургичния кабинет. 250 болни са преминали през травматологичен кабинет, от тях 8 души са оперирани. 150 души са преминали през детската хирургия и педиатрия на „Пирогов”.

 

Вечерта на 31 декември е била натоварена за дежурните детски хирурзи и реаниматори. В детска противошокова зала постъпва 1-годишно момче в крайно тежко състояние. То е онкологично заболяване и остро кървене в стомашно-чревния тракт.  Детето е прието в Клиниката по детска реанимация на „Пирогов".

Тригодишно пострада от пиратки 

Още 7 човека са пострадали от пиротехнически изделия. Сред тях е и едно близо 3-годишно дете. От всички пострадали само детето остава в болницата.  „Детето е прието в Клиниката по изгаряния. Инцидентът се е разиграл в Ихтиман - в двора на къща родителите на момиченцето и техни близки са запалили пиротехнически изделия. При гръмването детето е било ранено. Ухото е със сериозна травма".

 

Случаите в Токсикологията са много и екипът е бил сериозно натоварен. Осем младежи до 18 г. възраст са посрещнали първите минути от  2020 г. в пироговската токсикология. Причината е препиване с неизвестен като вид и количество алкохол.

Става дума за тийнейджъри, които не могат да кажат точно какво количество и колко вида алкохол за изпили. Това са 5 момчета и 3 момичета. Алкохолната им проба е отчела между 1,5-2 промила, коментират лекарите.

Инфарктите зачестяват по празници

В „Пирогов” са спасени 4-ма мъже с инфаркт, които са настанени в Клиниката по кардиология. В нея лекуват още 13 пациенти, но с тахикардии и ритъмни нарушения.

Тежкко пострадали от ПТП има в Травматологията на болницата. Мъж и жена остават в болницата, след като мъж се врязва в тяхната спряла кола. В по-тежко състояние е шофорът на спрялата кола.

"Трима от шестимата блъснати пред столично заведение са транспортирани в Спешното отделение. От тях 1 мъж, който има комоцио отказва да остане за лечение, а другите 2 са настанени с травми на крайниците”, съобщи д-р Илиев.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари