Публикация

Ще се храни ли българинът с колбаси от месо?

47 % от участниците в анкета на health.bg заявяват, че със сигурност ще си купят от месните продукти "Стара планина", става ясно от обобщените резултати на изследването.


Въпреки широката информационна кампания около новите стандарти за производство на продукти от свинско, говеждо и пилешко месо, които гарантират тяхното качество, потребителите изпитват колебания. Заради по-високите цени 8 на всеки 100 отбелязват, че едва ли биха опитали продуктите, може би ще го направят 19% от запитаните. Все още не са решили 2 % от участвалите в допитването на здравния сайт.

Близо една четвърт (24%) от анкетираните заявяват, че нямат доверие в спазването на стандартите, въпреки обявения строг ветеринарен контрол "от обора до масата".

Макар че продуктите са по-скъпи, марката "Стара планина" е гаранция, че например кебапчетата и кренвиршите са от месо.

Стандартите, които се прилагат по желание от производителите, бяха въведени на 2 август, като те се отнасят за каймата, кебапчета, кюфтета, суровата наденица, карначетата, варените и варено-пушените малотрайни колбаси, трайните варено-пушени салами. Според изискванията в продуктите не се допуска влагането на соя, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и др.

Солта в каймата, кебапчетата и кюфтетата, суровата наденица и карначетата не бива да е над 2%. Малотрайните колбаси не трябва да съдържат повече от 2,2% сол, а трайните - не повече от 3,5%.

Какво ще слагаме на трапезата си – зависи от нас. Важно е обаче като потребители да се интересуваме от това, което купуваме, както и да се включим активно в контрола на качеството на храните, като сигнализираме при нередност. Защото до голяма степен здравето ни зависи от това, което консумираме.

Коментари