Публикация

Ще се храни ли българинът с колбаси от месо?

Въпреки широката информационна кампания около новите стандарти за производство на продукти от свинско, говеждо и пилешко месо, които гарантират тяхното качество, потребителите изпитват колебания. Заради по-високите цени 8 на всеки 100 отбелязват, че едва ли биха опитали продуктите, може би ще го направят 19% от запитаните. Все още не са решили 2 % от участвалите в допитването на здравния сайт.

Близо една четвърт (24%) от анкетираните заявяват, че нямат доверие в спазването на стандартите, въпреки обявения строг ветеринарен контрол "от обора до масата".

Макар че продуктите са по-скъпи, марката "Стара планина" е гаранция, че например кебапчетата и кренвиршите са от месо.

Стандартите, които се прилагат по желание от производителите, бяха въведени на 2 август, като те се отнасят за каймата, кебапчета, кюфтета, суровата наденица, карначетата, варените и варено-пушените малотрайни колбаси, трайните варено-пушени салами. Според изискванията в продуктите не се допуска влагането на соя, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и др.

Солта в каймата, кебапчетата и кюфтетата, суровата наденица и карначетата не бива да е над 2%. Малотрайните колбаси не трябва да съдържат повече от 2,2% сол, а трайните - не повече от 3,5%.

Какво ще слагаме на трапезата си – зависи от нас. Важно е обаче като потребители да се интересуваме от това, което купуваме, както и да се включим активно в контрола на качеството на храните, като сигнализираме при нередност. Защото до голяма степен здравето ни зависи от това, което консумираме.

Коментари