Публикация

Какво да попитам хирурга преди операция на гръбначен стълб ?

Какво да попитам хирурга преди операция на гръбначен стълб ?

Операцията на гръбначния стълб е важно решение. Във ваш интерес е да зададете съответните въпроси, така че да знаете как да се подготвите, как да изберете добре квалифициран хирург и какво да очаквате, както след операцията, така и в по-дългосрочен план.

Помислете върху следния списък за отправна точка, която да ви помогне при консултацията с хирурга.
Въпроси относно вашето хирургично лечение:

Този списък се фокусира върху вашата специфична хирургична процедура, която е препоръчана от хирурга. Тези въпроси ще ви дадат представа каква ще бъде процедурата и какво да очаквате в краткосрочен и дългосрочен план.
  1. Какъв тип операция препоръчвате и защо?
  2. Какъв е източникът на болката, която имам? Как потвърдихте този източник?
  3. Моля, обяснете подробно процедурата.
    Количеството информация зависи от вашите лични предпочитания. Някои пациенти искат да знаят всичко, други може да предпочетат кратко описание.
  4. Колко време ще отнеме операцията?
  5. Може ли да се направи ендоскопски или се препоръчва открита операция?
  6. Какви са страничните ефекти, потенциалните рискове и потенциалните усложнения от операцията?
  7. Моля, обяснете възможните рискове, които могат да възникнат от здравословното ми състояние.
    Рискови фактори, свързани с пациента като по-апреднала възраст, тютюнопушене, наднормено тегло или спондилолистеза от 3-та степен, могат да повлияят на хирургичния резултат.
   8.  Какво става, ако по време на операцията срещнете проблем по-голям отколкото сте очаквали?
   9. Трябва ли да даря от собствената си кръв? Ако да, защо?
   10. Извършвате ли цялата процедура? Ще правят ли някакви части от операцията студенти и / или други хирурзи? Ако да, кои са те и каква е тяхната квалификация?
    Някои хирурзи извършват само малка част от операцията, докато други извършват цялата процедура. Ако е необходим друг хирург (например съдов хирург), тяхната роля е важна и би било добре да знаете тяхната квалификация.
    11. Кой друг ще ви помогне в операцията?
    12. Какви са дългосрочните последици от предложената процедура?
    Например, ще трябва ли операцията някога да бъде извършена отново? Ако това е сливане, ще доведе ли до дегенерация на други нива на гръбначния стълб?
    13. Кои са моите нехирургични възможности? Колко дълго ще продължат ефектите им?
    14. Какъв е естественият ход на състоянието ми, ако не се лекува хирургично?

Въпроси относно уменията и квалификацията на вашия хирург

Важно е да знаете дали вашият хирург е добре запознат и квалифициран да извърши операцията ви. Този списък може да ви помогне да разберете уменията на вашия хирург да извърши операцията.

   15. Колко пъти сте правили тази процедура?
   16. Имате ли квалификация или сертификат за тази операция?
    Обикновено хирурзите показват своите сертификати на стената..
   17.  Ако искам да получа второ мнение, можете ли да ми препоръчате хирург, при когото трябва да отида?
    Обикновено препоръката е някой, който не е в същата практика.

   18. Статистически, каква е успеваемостта на този вид операция? Колко операции от този тип сте направили и каква е вашата лична успеваемост?
   19. Мога ли да говоря с други пациенти, които са имали подобна процедура?


Всяка отбрана от страна на хирурга, когато задавате тези видове въпроси, може да е „червен флаг“.  Хирург с добри резултати и подходяща квалификация няма да бъде застрашен от тези въпроси и ще уважава вашето внимание по тях.

Въпроси какво да очакваме след операцията

Знанията за процеса на възстановяване след операцията ще ви помогнат да разберете вашата следоперативна фаза и да зададете очаквания за функционалността на гръбнака ви в бъдеще.

   20.  Каква степен на болка трябва да очаквам след операцията и за колко време?
   21. Колко време ще е престоя в болницата?
   22. Може ли член на семейството да прекара нощта с мен в болницата?
   23. Как се справяте с болката в болницата?
   24.  С кои лекарства за болка ще се прибера у дома? Какви са възможните странични ефекти от тези рецепти?
    Някои лекарства могат да причинят странични ефекти като сънливост или запек.
   25.   Ще знаете ли преди операцията дали след това ще ми трябва гръбна шина? Ако е така, ще бъда ли предвиден/а за такава преди процедурата?
   26.   Ще ми трябва ли друго медицинско оборудване (като проходилка), когато се прибера? Трябва ли да взема регулируемо легло?
   27. Към кого да се обърна, ако имам въпроси след операцията? Какъв е процесът на комуникация?
   28. Колко често ще ви виждам след операцията?
   29. При какви симптоми трябва да ви се обадя?
   30. Какви симптоми биха наложили незабавна медицинска помощ?
   31.  Какви ограничения ще имам след операцията и за колко време?
    Може да имате определени ограничения на движение и / или дейност.
   32. Колко време трябва да чакам, за да се изкъпя?
   33. Колко време ще бъда без работа (или училище)?
   34. Каква помощ ще ми трябва, когато се върна у дома?
   35. Кога мога да шофирам отново?
   36. Кога мога да възобновя нормални (леки) домакински работи?
   37. Какви очаквания имате за възстановяването ми?
   38. Кога е безопасно да възобновите сексуалните отношения?

   39. Колко скоро след операцията мога да започна физиотерапия?

Важно е да разберете подробно вашата хирургична процедура, рискове и ползи. Ако решите да получите второ мнение, не забравяйте да носите всичките си медицински изследвания, за да не се налага тестовете да се повтарят. Когато сте добре информирани и уверени в своя хирург и операция, вероятно ще сте по-доволни от хирургичния си резултат.

 

Коментари

Анонимен
16 яну 2020 21:29

Всичко това щеше да е много добре,ако ставаше така. Ще обясня защо. Правих си операция на гръбначния стълб миналата година през януари, тъй като другото лечение нямаше ефект близо 3 години ходене по болници, физиотерапия, санаториуми и къде ли не.Отидох на преглед в София ВМА лекарят ме прегледа беше много любезен обясни,че операцията е единственото решение,аз се съгласих, защото не ми останаха сили от постоянните болки . Направиха ми операцията, нямаше този ефект, който очаквах,но това което ме възмути след нея е  че лекарят не дойде да се поинтересува нито веднъж за състоянието ми, не можах да говоря с него за последващи действия, процедури, лечение, препоръки . С две думи не му видях очите повече. Защото и на контролен преглед не можах да мина ,тъй като не ме пуснаха в отделението, въпреки че спазих уговорката за деня и часа. Е след 6 месеца, чакане и надежди да ми мине се наложи втора операция на абсолютно същото място дето се казва белег върху белег само ,че от друг лекар. Засега съм по добре,но са много малко лекарите в тази държава, които ще те лекуват и ще обясняват по един и същи начин преди и след като опапат парите за операцията от здравната каса. Без да ги интересува как са си свършили работата.

Аз у нас не познавам такива лекари, които ще отговорят  на голяма  част от въпросите, особено пък за личния им опит и квалификация - ще ни покажат вратата със сигурност. Те дори елементарни обяснения за лечението не дават,а към въпросите на пациента най - често са "враждебни".😏😡

Добрите специалисти няма да се притеснят, а ако преди всичко са хора, ще успокоят пациента и ще му обяснят какво предстои. Пациентите, ако са достатъчно загрижени за себе си, ще изискват нужното внимание и компетенции. Ако хората си знаят правата, няма да позволят да се нехае със здравето им и да се възползват от притесненията им и чувството за безнадежност. Всеки, който подлежи на оперативна намеса има право да бъде информиран! 🙂

Анонимен
8 фев 2020 19:58

Въпросите са перфектни ,но си мисля,че ако започна да ги задавам,ще ме нахокат и може и да ме изгонят!Лекарите в Бг нямат време за обяснения и за психичния комфорт на пациентите си!Оперираха ме (нова сърдечна клапа)във Виена.След като излязох от упойка възникна проблем с дишането ми...дойде анестиоложката и ме инструктира какво да правя.На сутринта тя пристъпваме към мен,когато някой се обърна към нея на име...Казах,че това е българско име.А тя ме поздрави на български и ми каза:"-Не Ви казах,че съм българка,за да не се вълнувате!".   Е ,дали това ще е в Бг???