Публикация

Безплатен ултразвуков скрининг за рискови новородени в „Токуда“

Безплатен ултразвуков скрининг за рискови новородени в „Токуда“

Отделението по неонатология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда възобновява програмата за безплатен ултразвуков скрининг на новородени.


Ехография на нервната система (трансфонтанелна ехография) и на коремните органи са включените изследвания, които ще бъдат провеждани всяка последна събота на месеца. Първата дата е 25 януари 2020 г.

Прегледите са предназначени за недоносени деца

до 1-годишна възраст и за рискови деца, родени на термин до 6-месечна възраст.

Необходимо е предварително записване

на тел. 02/403 4000, *5544 или 02/403 4928.

Превантивната програма има за цел да обхване повече преждевременно родени деца и такива с ниско и екстремно ниско тегло, за които се е наложило интензивно лечение. Тя включва изследвания за най-честите усложнения, които развиват тези деца в областта на централната нервна система и отделителната система. Недоносените бебета имат най-голяма необходимост от редовно проследяване, защото много от тези късни усложнения, които те развиват, могат да бъдат успешно лекувани, когато са установени навреме

споделя д-р Радка Масларска, началник на Отделението по неонатология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

Трансфонтанелната ехография

е напълно безвреден неинвазивен метод, който може да даде ценна информация за състоянието на централната нервна система, развитието на мозъка - отсъствие или наличие на патологични проблеми като отоци, кръвоизливи и други аномалии и отклонения. Чрез ехографията на коремните органи се установява състоянието и развитието на вътрешните органи на бебето, като най-често срещаните проблеми засягат бъбреците и отделителната система. Препоръчително е ултразвуковите изследвания да бъдат извършени до 6 месеца за деца, родени на термин, и до 1 година - за недоносени бебета.

Кампанията

за безплатни ултразвукови изследвания на най-малките е традиция в болница „Токуда“, като периодично се подновява. Датите за провеждане на прегледите в първите месеци на годината са 25 януари и 29 февруари 2020 г.


Не са необходими направления, но се препоръчва родителите да носят със себе си епикризи от предишни лечения и налична медицинска документация.

Коментари