Публикация

Мастните киселини омега-3 не влияят на риска за сърцето?

Холандски учени твърдят, че ползата от мастните киселини омега-3 не е толкова голяма при намаляването на риска от инфаркт, колкото се смяташе досега.


Изследване, публикувано в New England Journal of Medicine и проведено с 4837 пациенти, прекарали инфаркт, показва, че обогатяването на диетата с допълнителни количества омега-3 мастни киселини не променя шансовете за повторен сърдечен инцидент.

Консумацията на малки дози мастни киселини заедно със съответните лекарства не е намалила забележимо риска от повторен инфаркт или други сърдечно-съдови болести при наблюдаваните пациенти.

Участниците в проучването са били на възраст между 60 и 80 години и са били претърпели инфаркт преди около четири години.

Специалистите обаче отбелязват, че тестовете са правени с хора, които използват медикаменти за контрол на кръвното и холестерола, което означава, че консумацията на обогатен с мастни киселини маргарин или капсули може да не е показала своя потенциал, тъй като пациентите вече са били с понижен риск.

Омега-3 капсулите с рибено масло често се предписват за намаляване на триглицеридите - мазнини, движещи се с кръвта, които могат да причинят запушването на артерии.

Коментари