Публикация

Кашлица след грип – как да я облекчим

Кашлица след грип – как да я облекчим

Как да разберем кога настъпват усложненията при грипа е важен въпрос, който вълнува и пациентите, и лекаря. Правилото гласи, че в първите 5-6 дни след първите симптоми в организма превес имат вирусите. Лечението е симптоматично или с противовирусни препарати. Ако в този период не се почувства подобрение, задължително пациентът трябва да потърси лекар. Тревожни симптоми са също затруднения при дишането или необясним задух.


Това обяснява д-р Марияна Свещникова, общопрактикуващ лекар, 12 ДКЦ - София.


Първите случаи на грип у нас вече са факт. Очаква се пикът на заболеваемост да е през втората половина на февруари. Не всеки вирус е грип, разпространени са и други респираторни инфекции.


Важно е да се знае, че грипът е сериозно инфекциозно заболяване, което не бива да се подценява. Млад и здрав организъм обикновено се справя по-бързо, но при други са възможни опасни усложнения като пневмония, сърдечносъдови проблеми. В риск са малките деца, бременните, възрастните, хронично болните, хората с потиснат или слаб имунитет.

Грипът започва внезапно

с висока температура, хрема, кихане, болки в ставите и мускулите. Човек се чувства толкова отпаднал, че няма сили дори да стане от леглото.


Ако в рамките на два-три дни нещата не бъдат овладени,

болният започва да кашля

„Често от този тип инфекции бива засегната лигавицата на фаринкса и ларинкса, както и трахеята, а самата кашлица може да продължи до месец след оздравяването. В такива случаи е важно да се установи дали кашлицата е симптом на нова инфекция, или е остатък от предишното боледуване“, изтъква д-р Свещникова.


По думите ѝ

кашлицата при вирусно заболяване има различен характер

малко са сиропите, които са подходящи за всички видове кашлица. Подборът трябва да бъде изключително внимателен, защото има и такива, които могат да потиснат центъра на дишането.

 

Ен-Ти-Тус е билков сироп, който може да се приема и при суха дразнеща кашлица, и при влажна. Комбинацията от седем индийски билки успокоява възпалената лигавица, без да потиска центъра на дишането. Сиропът се различава от другите и по това, че няма седативен (успиващ) ефект. Подходящ е за възрастни и деца над 1 годинка.

 

 

 

 

Кога се стига до усложнения

Според д-р Свещникова хората, които пренебрегват домашното лечение през първите дни и се опитват да изкарат болестта на крак, ходейки на работа, най-често получават усложнения.

Всеки човек с добра здравна култура и грамотност трябва при симптоми на грип да си остане вкъщи, да ограничи контактите в семейството със съответните хигиенни мерки, защото вирусите се пренасят по въздушно-капков път. Освен това трябва да се осъзнае, че се изискват поне 2-3 дни, в които да се даде възможност на организма да се пребори с началото на болестта. Ако се остане вкъщи, вирусната инфекция се изкарва много по-леко, категорична е д-р Свещникова.

По време на боледуването човек не бива да се самолекува.

Антибиотиците не помагат при грип

Когато става въпрос за грип, антибиотиците са безполезни, ако човек не е развил усложнения, а това обикновено става не по-рано от 5-6 дни след първите симптоми.

 

Лечение на грип


„Някои пациенти започват веднага с тях. Правят го в стремежа си да се излекуват бързо, но казват – „не ми действа”. И няма как да действа, защото при вирусната инфекция антибиотикът няма място, той дори няма профилактична роля. И пиенето на антибиотик, преди да е установена бактериална инфекция, е погрешен ход“, изтъква общопрактикуващият лекар.


При грипна инфекция лечението е с противувирусни препарати, назначени от лекар.


Д-р Свещникова сподели още, че допълнителните, помощните средства като имуностимуланти, сиропи за кашлица, загряващи кремове за мазане на гърдите, имат много голям ефект за по-бързото и качествено възстановяване от боледуването.

Коментари