Публикация

НКБ има нужда от модерна апаратура за диагностика

НКБ има нужда от модерна апаратура за диагностика

Отделението по образна диагностика в Националната кардиологична болница се нуждае от свръхмодерен компютър за сканиране на образи при спешни сърдечносъдови състояния при деца и възрастни, информира БНР.

Новата апаратура ще бъде от полза и при заболявания на белия дроб, на съдовете, при аневризми

Това е така наречена работна станция за постпроцесинг на сканираните образи.

Към момента притежаваме такава станция за обработка - постпроцесинг на сканираните образи при различни патологични състояния. Тази станция, с която разполагаме обаче, е морално остаряла и изключително бавна и тромава, не е възможно да обработва сканираните образи и да ги визуализира бързо, както изискват спешните състояния

-поясни д-р Биляна Богданова, лекар по образна диагностика в НКБ.

Лекарите очакват да получат нова станция или поне нов софтуерен продукт чрез кампанията „Избери, за да помогнеш“

Идеята за нова апаратура се роди не само поради факта, че има повече възможности за обработка на получените образи след сканиране, но и възможности за обработка на повече патологични състояния, не само за децата с вродени сърдечни малформации, а и за възрастните, различни заболявания на белия дроб, съдовете, на сърцето, спешните съдови състояния, аневризми, дисекации, тромбози и така нататък. Повече възможности за визуализиране, за изобразяване на патологичните състояния, да имаме възможност за много бърза обработка и своевременна диагностика, допълва д-р Богданова.

Апаратурата ще позволи образът да се обработва по-бързо

„Много бързо той ще получи обработка, много бързо ще бъде установена диагнозата и своевременно ще бъде предадена на лекуващите лекари. Идеята е, че ако сега извършваме обработка на остарялата станция в рамките на един час, такава обработка при нас би могла да се извърши за 15-20 минути. В повечето болници смея да твърдя, апаратурата им е на доста по-високо ниво. Пациентите, попадайки там, получават и доста по-адекватна намеса. Нашата идея е точно такава ние да бъдем конкурентоспособни и да бъдем на нужното ниво, изисквано по европейски стандарт и респективно на нужното медицинско ниво с нужните медицински компетенции. Това е нашата идея“, подчерта д-р Богданова.

Коментари