Публикация

Б. Борисов обещал, че няма да се намаляват парите за здраве

Министър-председателят Бойко Борисов е поел ангажимент средствата за здравеопазване през тази година да не са по-малко от тези, дадени през 2009 г.


Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков. Той участва в срещата на премиера с представители на Обществения съвет по здравеопазване. 

Симеон Дянков каза още, че още днес ще бъде създадена работна група с представители на правителството и на съвета, в който влизат съсловните организации на лекарите и медицинските сестри, пациентски организации и синдикати, за да се направят разчети за недостига на средства в системата.

През следващата седмица отново ще има среща по проблемите в здравния сектор.

От това дали ще се спази обещанието на премиера, зависи ще има ли протести през следващия месец, посочи д-р Евгений Душков от КТ „Подкрепа”.

Той подчерта, че има разминавания между разчетите относно бюджета за здравеопазване на правителството и на синдикатите.

„Правителството представи тезата, че парите за болнична помощ са същите колкото и миналата година. Само че имало нарастване на хоспитализациите с 11% и ръст на заплатите. Откъде са тези данни за заплатите не е ясно, защото при нас, синдикатите, такива данни няма”, каза д-р Душков, като изтъкна, че през миналата година средно на месец са се давали по 90 млн. лева за болнична помощ, а сега - 69 млн. лева.

Според д-р Душков са необходими 205 млн. лева, за да се успокои системата.
Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов посочи, че въпросът трябва да се изясни до две седмици и да се подпише документ, удостоверяващ, че ще се гарантира финансирането на болничната помощ в размер не по-малък от 2009 г.

Министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова обяви, че ще бъде направена пълна ревизия на всички клинични пътеки - по отношение на заплащането, структурата, място в болницата или извънболничната помощ, времетраене на процедурите. По думите й това е необходимо, не само за да бъде изяснено колко средства са дадени и кое колко струва, но и за здравната реформа, която ще влезе в сила от 1 януари догодина.

Коментари