Публикация

КАКВО Е ДИАБЕТНА РЕТИНОПАТИЯ?

КАКВО Е ДИАБЕТНА РЕТИНОПАТИЯ?

Това е едно от най-тежките усложнения на захарния диабет. Засягат се както диабетиците от първи тип /инсулинозависим/ диабет, така и тези с втори тип /инсулинонезависим/ захарен диабет.

Очаква се през 2040 година броя на пациентите със застрашаваща зрението диабетна ретинопатия да нарастне от 45 до 70 милиона в цял свят.

При диабетната ретинопатия се увреждат малките кръвоносни съдове, в резултат, на което от тях изтича течност. Тази течност води до оток на макулата, наречен диабетен макулен едем. Това е най-честата причина за загуба на зрение при диабетиците.

 

КОГА ДА СЕ ПРОВЕРЯ ЗА ДИАБЕТНА РЕТИНОПАТИЯ , АКО ИМАМ ЗАХАРЕН ДИАБЕТ?
Препоръките за добра практика на Българското дружество по ендокринология са следните: пациентите с първи тип диабет да се преглеждат от очен лекар три до пет години след диагностицирането, а с диабет тип 2 скоро след поставянето на диагнозата. След това прегледите трябва да се провеждат ежегодно (Препоръки за добра практика по захарен диабет, Българско дружество по ендокринология, София, 2005, стр 38).

Нашите препоръки са пациентите с първи тип диабет да се преглеждат за дизбетна ретинопатия след навършването на 15 годишна възраст. Пациентите с втори тип диабет да се преглеждат за диабетна ретинопатия в момента на диагностицирането на заболяването. Многократно сме диагностицирали диабет при рутинен преглед на очно дъно.

 

КАК СЕ ЛЕКУВА ДИАБЕТНАТА РЕТИНОПАТИЯ?
Лечението на диабетната ретинопатия се извършва с лазер или, ако заболяването засяга централната част на ретината- макулата, с инжекции на лекарствено вещество В окото.

Ако заболяването е напреднало може да се наложи оперативна намеса за лечение на тежка форма на пролиферативна диабетна ретинопатия.

Специалистите в очен център Спектър са с допълнителна квалификация и дългогодишен опит в лечението на диабетната ретинопатия. Професионалните интереси на Д-р Мария Джарова са насочени към медицинската ретина/ консервативното и лазер лечение на диабетната ретинопатия/, а Доц. Д-р Десислава Колева е един от най-добрите витреални хирурзи в България и се занимава с оперативно лечение на диабетната ретинопатия.

 

ОСЛЕПЯВА ЛИ СЕ ОТ ДИАБЕТ?
Да , ако заболяването не бъде диагностицирано навреме и не се проведе адекватно и своевременно лечение, може да загубите зрението си трайно.

В световен мащаб има изградена схема за профилактика и скрининг на пациентите с диабет за диабетна ретинопатия и рискът от ослепяване от диабет в развитите страни е сведен до минимум. За съжаление в България все още срещаме пациенти с тежка форма на пролиферативна диабетна ретинопатия, при които е много трудно да бъде спасено зрението.

 

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗЯ ОТ ДИАБЕТНА РЕТИНОПАТИЯ?
Няколко са ключовите фактори за превенция:

контрол на кръвната захар и гликиран хемоглобин под 6,5
контрол на кръвното налягане
нормален липиден профил


КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА ПРЕГЕЖДАМ ОЧИТЕ СИ, АКО ИМАМ ДИАБЕТ?
Препоръките на СЗО са при липса на диабетна ретинопатия профилактичните прегледи на очите и зрението да се извършват всяка година, при пациенти с диабет. Ако има открита начална форма на диабетна ретинопаития, препоръчваме преглед на всеки 6 месеца. Когато пациентите се със средно тежка или тежка форма на диабетна ретинопатия, при която се налага терапевтична намеса, честотата на прегледите се назначава от лекуващия офталмолог и могат да бъдат на три месеца или дори всеки месец.

 

Снимки: Интернет

Коментари