Публикация

Д-р Илиева разкрива как да държим грипа далеч

Д-р Илиева разкрива как да държим грипа далеч

Бързите мерки още при първите симптоми на грип са важни за овладяване на състоянието и по-бързото възстановяване. Задължително е да си останем вкъщи и да ограничим контактите, да приемаме достатъчно течности. Ключова роля имат антивирусните препарати, заяви д-р Грациела Илиева, общопрактикуващ лекар в Медицински център „Младост“ – Варна.


Тя изтъкна, че

ако в първите 48 часа на заболяването се вземе такъв препарат, той има силно и добро действие

В България има налични две подобни лекарства, като механизмите им на действие са различни, но ефектите спрямо грипа са еднакви. Моят избор е римантадин хидрохлорид. Той е подходящ за деца над 7-годишна възраст, като може да се приема и профилактично по 1 таблетка дневно при обявяване на грипна епидемия в населеното място, отбеляза д-р Илиева.

Изолирането на болния, както и избягването на обществени места, са изключително важни за ограничаване на заразяването с грип. Доказано е, че при дишане грипният вирус се разпространява до 1 метър, при кашляне без маска - до 3 метра, а при кихане - до 9 метра.

 

Грип - предпазване


„Ако в затворено помещение има болен човек и той кашля, ще зарази всички останали. Естествено, че тук има значение и имунният статус на хората, към които е пренесена заразата“, поясни специалистът.

Типичният грип се характеризира с внезапно начало

висока температура, главоболие, болки по цялото тяло и ставите, тежко общо състояние.

Грешки при лечението

Според д-р Илиева често състоянието се подценява, прибягва се до самолечение. Грипът не бива да се приравнява на обикновена вирусна инфекция, тип настинка. Той е много по-опасен.

През есенно-зимния период циркулират много вируси и пациентът не може да се ориентира сам дали това е грип. Обикновено отива в аптека и купува средства против кашлица, обезболяващи, температуропонижаващи лекарства или други, рекламирани като противогрипни препарати, които обаче не лекуват грипа, посочи общопрактикуващият лекар.

Нерядко пациентите посягат и към антибиотици прекалено рано, или отказват такива при вече настъпило усложнение.

 

Грешки при лечение на грипа

А усложненията при грип могат да бъдат много тежки

– синуит, отит, пневмония, менингит, енцефалит, миокардит и други.

Пневмонията в много случаи е от вирусен произход, което означава, че не се чува на слушалка при преглед и може да се докаже само с рентгенова снимка.

 

Обикновено при пациент с температура 38-40 градуса в продължение на 3-4 дни може да се подозира насложена бактериална инфекция. Тогава антибиотикът става задължителен. В такъв случай препоръчвам на пациента и пробиотик, тъй като при прием на всеки антибиотик се получава дисбактериоза, която допълнително усложнява състоянието, каза д-р Илиева.

Най-застрашени от усложнения са децата, възрастните хора, пациентите с хронични заболявания, наднормено тегло и отслабен имунитет, затова състоянието им трябва да се следи внимателно.

 

Усложнения на грипа

Профилактика на грипа

„Има много средства, хранителни добавки, които подпомагат и засилват имунитета. Такива биха могли да се приемат още от есенно-зимния период. Всеки може да помисли отрано съобразно своя здравен статус, наличие на хронично заболяване, килограми, обществена среда, ниво на стрес, начин на хранене и живот, какви мерки да предприеме, за да не се разболее, или ако това се случи, да прекара заболяването по-леко“, допълни д-р Илиева.

Коментари

Наскоро аз и детето боледувахме. Висока температура (над 39,5 градуса), отпадналост – дежурната лекарка в ДКЦ-то каза, че е вирус и изписа антибиотик. Нямало защо да се отлага – накрая пак се стигало до него?!
Хубаво е препоръките в тази статия да се прочетат не само от пациенти, но и от лекари!!!

Благодаря на д-р Илиева за полезната информация и съветите! Грипът е сериозно заболяване, което явно не бива да се подценява.

Анонимен
30 яну 2020 16:07

Абсолютно се присъединявам към предишния коментар - пълна безмислица.......


Анонимен
29 яну 2020 16:08

И не че стана ясно от статията как да държим грипа далеч. "Всеки може да помисли отрано какви мерки да предприеме, за да не се разболее..." Никакъв смисъл нямаше от статията.