Публикация

Доклад на ЕС: Много лекари, много хоспитализации!

Доклад на ЕС: Много лекари, много хоспитализации!

Разходите за лекарства в България са необичайно високи – 43% от публичните средства.
Това каза Ане Шпрангер, научен сътрудник към Факултета по мениджмънт на здравеопазването в Техническия университет в Берлин, пред журналисти по време на представяне на доклада за състоянието на здравеопазването в ЕС през 2019 г. в частта за България.


По думите й би трябвало тези разходи да се намалят, отбелязва БТА.

Болничният престой в страната

ни е два пъти по-кратък в сравнение с другите европейски държави, като в България средният болничен престой е пет дни, посочи тя и добави, че процентът на хоспитализации е двойно по-голям в сравнение с ЕС.


Според Ане Шпрангер би трябвало да се отделят повече средства за дългосрочна грижа за пациентите, но не в болнични условия. От публичните средства 34 на сто се разходват за болнично лечение.

 

Здравеопазването у нас

Доплащането от страна на пациентите

е на едно от най-високите нива в ЕС, като само 52% от средствата са публични, добави експертът. Разходите за здравеопазване в България на глава от населението - 1300 евро, са най-ниските в страните от ЕС.

Продължителността на живот в страната ни

е най-ниска сред европейските държави, като до преди две години показателите ни са били еднакви с румънските. Румъния вече е с по-добри показатели за продължителност на живота.


Смъртността от сърдечносъдови заболявания и от исхемична болест на сърцето е висока, така е и в останалите държави, но там се отчита намаляване, каза още Ане Шпрангер.


В България все по-малко хора се обхващат с ваксини, особено срещу морбили, въпреки националната задължителна програма.

 

Продължителността на живота в България

Много голям дял от населението не е здравноосигурен

- близо 10 на сто, каза още експертът и подчерта, че една четвърт от неосигурените не плащат, защото не вярват в системата. Друга група, основно от ромски произход, дори няма документи за самоличност, добави Ане Шпрангер. Близо 10-14 на сто от населението ни няма добър достъп до медицинска грижа.

Има доста голям брой лекари в страната

особено в сравнение с Германия, но те не са разпределени равномерно, показват още данните от доклада. Едва 15 на сто от медиците са общопрактикуващи лекари. Много малък е броят и на медицинските сестри.

Отчита се увеличаване на разходите за профилактика, но ефектът не е очакваният

По думите на Ане Шпрангер трябва да се обърне внимание на предотвратимата смъртност и на подобряване на амбулаторната грижа.

Разходи за профилактика в България

Експертът препоръчва реформа и по-строг лицензионен режим на лечебните заведения. Има предизвикателства пред устойчивостта на системата за здравеопазване в България, подчерта тя.


На срещата присъстваха Цветан Кюланов, и.д. ръководител на Представителството на ЕК в България, и Филип Домански, анализатор на здравни системи в генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ в ЕК.

Коментари

Крайно невярно! 

ДО КОГА НЯКАКВИ ЛИЧНОСТИ ОТ ДРУГИ СТРАНИ ЩЕ КОМЕНТИРАТ ПРОБЛЕМИТЕ У НАС ? Какви стъкмистики се правят и може ли за две години да се увеличи продължителността на живот ?За какви глупави статистика става въпрос ?От една страна ни критикуват ,че има висок процент болнично лечение ,а от друга ,че болничният престой е малък.Всички тези писания само оправдават големите пари ,които господата от вън получават ,за да ни правят анализи .Сякаш  ние не знаем  как се затварят отделения поради липса на специалисти.

И в доболничната помощ и в болниците вече има недостиг на лекари и все по- зле става. Какви се тези фантазии? 

Всички тези неща ги знаем много добре и не е необходимо някой от Европа да ни ги казва. Колко страници се изписаха по всички тези теми, колко кръгли маси се направиха?... Какъв е резултатът? Какви мерки предприехме? това са тенденции, които се задълбочават с времето и поне до момента аз не виждам политики за коригирането им.

Не зная дали превода е машинен,но е много лош и неточен.Смисълът на статията е ясен,но не съм съгласен,че лекарите в България са много.Вероятно в болниците да се обучават колеги около и над 30г.,но в периферията на колега под 50г.се радваме.Жалко е,че след нас няма желаещи и вероятно няма да има.Колегията,както и останалите медици/лекари,мед.сестри и среден мед.персонал/ в Родината намаляваме.Това е от фронта от огневата лини.Фанфарите са в Ген.Щаб/разбирай МЗ и Парламент/ и там всичко е чисто,красиво и розово.На всички колеги здраве и кураж през новата 2020г.!

д-р Христов, както има недостиг, така в някои в градове има излишък, с Плевен примерно, при население под 100 000, има 26-27 ендокринолози