Публикация

Болницата в Горна Оряховица осъди НЗОК

Болницата в Горна Оряховица осъди НЗОК

МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица осъди НЗОК за 6741 лева за извършена, но неплатена от касата медицинска дейност за 2015 г., информира в новия си брой в. „Дума“.

 

Това са извършени по 16 клинични пътеки медицински услуги, коментира юрисконсултът на болницата Касим Местан, цитиран от RegNews.net.

Услугите не са платени, тъй като са третирани като надлимитни дейности

Всекидневникът припомня, че това е поредната болница, която осъжда НЗОК за извършена, но неплатена надлимитна дейност. Преди това бяха болниците в Лом, Девин, Кубрат и др., както и лечебни заведения в София, Пловдив, Варна. През януари 2018 г. ВАС обяви за незаконни лимитите за дейност, които бяха наложени през 2015 г. на болниците по време на здравния министър Петър Москов. Тогава беше обявено, че сумата, която НЗОК трябва да върне на болниците заради недалновидното решение, възлиза на 52 млн. лв., но без лихви и съдебни такси.

Делото на МБАЛ-Горна Оряховица срещу НЗОК беше заведено на 1 февруари 2019 г.

в Районния съд във Велико Търново. Пред БНР управителят на болницата д-р Иван Иванов заяви, че се подготвят документите за завеждане на още две дела към НЗОК за неразплатена надлимитна дейност за над 100 000 лв. за 2016 и 2017 г., допълва в. „Дума“.

Коментари