Публикация

Генетичният код на ябълката е разгадан

Генетичният код на ябълката е картографиран от изследователи, които са на път да проправят пътя за отглеждането на по-хрупкави, по-сочни и по-здравословни плодове.


Информацията от сорта „Златна превъзходна” вече се използва за производството на червени ябълки с повече антиоксиданти, които са известни с ползите за здравето - от поддържането на ставите до предпазването от алцхаймер.

Ябълки, които потискат апетита, също са в процес на разработка, като първият сорт може да се появи по рафтовете на магазините в рамките на пет години.

Разгадаването на последователността на ябълковия геном ще помогне да се идентифицират гените, които контролират характеристиките, които са най-желани от потребителите – хрупкавост, сочност, аромат и вкус.

Декодирането на ДНК-то на ябълката също така хвърля нова светлина върху произхода й.

Вкусният плод се предполага, че се е появил преди около 65 млн. години, когато комета е заличила динозаврите.

Повече от 60 милиона тона ябълки се отглеждат в света всяка година.

Въпреки че селекционерите се опитват да кръстосват само най-добрите растения, резултатите не са видими до 8 години след опитите заради бавния растеж на плодните дръвчета.

Сега специалистите ще могат да ускорят процеса и да засаждат само качествени растения. Недостатъците, които затрудняват производството могат лесно да бъдат отстранени, пише Nature Genetics.

Вече са идентифицирани някои от гените, които контролират цвета на месото на ябълката и вкуса й, и тези данни се използват за производството на плодове с по-полезни качества и повече антиоксиданти.

Например, червените сортове, които са богати на полезни вещества, но имат горчив вкус, ще могат да се „преработат” в по-приемлива за клиентите форма.
 
Сладката версия е в процес на разработка и може да влезе в продажба до 2015 година.

Други планове включват повишаване на нивата на потискащия апетита агент, който вече присъства в ябълките.

Изследването показва още, че ябълковото дърво е било подложено на голяма и бърза генетична еволюция преди около 65 милиона години, което в крайна сметка е довело до дублиране на някои гени.

Допълнителните вариации позволи на ябълката да се адаптира към по-трудни условия и да поеме по различен еволюционен път от прасковите, малините, ягодите и други подобни плодове.

Въпреки че вниманието е насочено към подобряване на традиционните техники за отглеждане, има опасения обаче, че новите открития ще бъдат използвани за създаване на генетично модифицирани култури.
 
" }-->

Коментари