Публикация

СДС: Здравеопазването остава сфера на добри намерения

Към финансовата и икономическата криза е прибавена и здравната, за която отговорност вече носи управлението на това правителство.


Такава е позицията на СДС.

„Здравеопазването остава сфера на добри намерения, чието изпълнение е лишено от политическа воля, от административен капацитет и ясна визия. Реформа категорично няма и е заменена от намаляване на броя на леглата, липса на финансова стабилност и ръст на дълговете на болниците. Пациентите са лишени от свободата на избор на лечебно заведение заради орязаните бюджети, а лекарите все повече напускат страната”, отбелязаха от партията.

Депутатът от СДС д-р Ваньо Шарков посочи, че средствата, с които държавата разполага за здраве, са достатъчни, но не се използват по предназначение. Само за първите 6 месеца на 2010 г. от здравни вноски са събрани общо 1 милиард 160 милиона лева.

СДС настоява за публичен отговор от финансовия министър за това къде са тези пари и за какво се изразходват. От партията обмислят да предложат законови промени, с които да се забрани използването на средства за здравеопазване за други цели.

Коментари