Публикация

Антиоксидант облекчава дишането при ХОББ

Антиоксидант облекчава дишането при ХОББ

Антиоксидант може да облекчи проблемите с дишането дори при сериозни заболявания като Хронична белодробна болест (ХОББ), казва проф. Коста Костов от УМБАЛ „Св. Анна“ в София.

 

ХОББ е болест, която може да доведе до смъртта на пациента. Основните й симптоми са свързани с кашлица, храчки, затруднения при дишането, задух, тежест и болка в гърдите. Наблюдават се също така намалено съдържание на кислород в кръвта, промяна в ритъма на сън и бодърстване, нервно- психически промени, както и някои разстройства от страна на сърдечносъдовата система и храносмилателната система. Всички тези симптоми са причинени от ограничение на въздушния поток в дихателните пътища и

възпалителна реакция на белите дробове към вредни частици или газове

През последните години в научните среди все повече се коментира ролята на антиоксидантите при лечението на различни възпалителни заболявания. Проф. Костов обяви, че това се отнася и за тяхната роля при лечение на ХОББ. По думите му антиоксидант, който намира сериозно приложение при терапията на опасната болест, е ресвератролът.

 

Проучванията през последните години сочат, че

недостигът на ресвератрол в организма е свързан със симптоматиката на ХОББ

Този антиоксидант има силен противовъзпалителен ефект. В природата той се съдържа в плодове като нара, боровинките и най-вече в люспите на гроздовите зърна. Ето защо много от специалистите по белодробни болести препоръчват по чаша червено вино всеки ден. Проблемът е, че количествата ресвератрол в нея са далеч от нужните количества, за да се постигне терапевтичен ефект. Проучвания на френските вина сочат, че в една чаша се съдържа 0.2 милиграма, а препоръчваната дневна доза е минимум 30. Това на практика прави 150 чаши вино на ден. Ето защо лекарите препоръчват приема на ресвератрол под формата на хранителна добавка.

 

Сред най-използваните продукти е Ресвирол, който се продава в капсули по 50 мг. Освен противовъзпалителен ефект тази хранителна добавка спомага за понижаването на стреса. Тя също така подобрява физическата издръжливост, концентрацията и имунитета. Съдържащият се в нея ресвератрол забавя стареенето на клетките и подпомага нормализирането на обменните процеси в организма. Ефектът му за понижаване на общия и нископлътностния холестерол и регулиране на нивата на гликемията го прави изключително благоприятен и за прием при сърдечносъдови заболявания. Тъй като положителният ефект се постига с натрупване и поддържане на определени нива в организма, хранителната добавка е добре да се приема поне 1-2 месеца. Няма контраиндикации това да става и за по-дълъг период, ако пациентът желае.

Коментари