Публикация

Лекарските грешки - причини и решения

Лекарските грешки - причини и решения

Лекарските грешки са трета водеща причина за смъртните случаи в света след раковите и сърдечносъдовите заболявания. Това разказа акад. Владимир Орчаров от Факултета по обществено здраве на семинар на тема: „Лекарска грешка или неблагоприятен изход от лечение“ в Правец. В Германия годишно умират 500 човека от такива грешки, докато България е една от държавите, които попадат на второ място от четири възможни, тоест след страните с най-добра медицина. В същото време обаче стана ясно, че за страната ни липсват ясни и точни статистики за подобен тип проблеми.

 

Експертите от Български лекарски съюз, Столична лекарска колегия и двама адвокати, които се занимават с дела срещу лекари - Иван Сотиров и Явор Нотев, заявиха единодушно, че, медиците не бива да се демонизират, а вербалната и физическа агресия срещу тях трябва да се преследва и наказва. 

 

Председателят на Столичната колегия на Българския лекарски съюз д-р Асен Меджидиев поясни, че при съмнение за лекарска грешка Етичната комисия на Българския лекарски съюз се сезира или от медицински надзор, прокуратурата и следствието, или пък се самосезира. Дали съмнението ще се окаже вярно, ще се разбере в процеса на проверка. Той се обърна към медиите с молба да не дават прибързани квалификации и да не говорят за "грешка" още в самото начало, когато има новина за неблагоприятен изход от някакво лечение, или когато има човек, който споделя страданията си и обвинява конкретен лекар или болница. Напълно възможно е истината да се окаже доста различно от това, което хората в емоциите си са изказали. В крайна сметка съдът е този, който ще прецени за какво точно става дума. Той посъветва преди произнасянето му да се говори за "неблагоприятно събитие или неблагоприятен изход от лечението".

10% грешки дори в най-добрите болници по света

Около 10% от пациентите дори в най-добрите болници по света получават увреждания при тяхното лечение, поясни акад. Овчаров. Има много обяснения, свързани с конкретните причини за грешките. Една от тях е например, че всеки организъм реагира различно на лекарствата. Според конкретния човек разликата може да бъде 20 пъти. Този проблем може да се реши с помощта на индивидуалната медицина. Други причини, поради които се допускат грешките, са паметта, която подвежда лекаря, умората, неправилна обратна връзка, препредаване на информация и в най-тежкия случай - немарливост.

Продължаващото обучение - гаранция за високо ниво на медицината

По-доброто и качествено обучение на лекарите, както и продължаващата квалификация, попълване на знанията през целия му живот също е надежден начин за овладяване на проблема. В много страни от ЕС продължаващото обучение е задължително. Според нивото на отговорностите си той е длъжен да посети през годината определен брой лекции по специалността - конференции или онлайн обучения, за да остане на същата професионална позиция. В България също има подобни обучения, но смятам, че може да се направи много повече, отбеляза акад. Овчаров. 

 

CredoWeb е партньор на БЛС за продължаващото медицинско обучение. В менюто "Обучения" (видимо само за регистрирани медицински специалисти) може да разгледате наличните курсове за обучение, което ви носят точки (кредити). 

 

Поддържането на съвременна апаратура помага на лекаря при поставяне на диагнозата и също намалява риска от грешки, посочи още той. „Още една причина за допускането на грешки от лекарите е системата. Там може да се постигне много. Може да се оптимизира начинът на лечението в болницата, да има препредаване на информация, да има обратна връзка, да бъде по-просто представяно, различните лекарства да не бъдат с еднаква опаковка, ясно да бъдат изписани дозировките на лекарствата и т.н.“, изтъкна проф. Владимир Овчаров.

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари

Много интересна и практически полезна тема. Желателно е и полезно е да се препечата отново анализа на Проф. Кинов, напечетан в списанието на БОТО „преди 7-8 години“, т.к. не всички лекари следят  това списание, или поне по-точно да се  посочи брой и година. Доц. Цолов

Прекрасния анализ на професор Пламен Кинов може да се ползва от всеки, който иска да научи повече за видовете и типове лекарски грешки. Публикуван е в списанието на БОТА, преди около 7-8 години. Но докато ценообразуването и доплащането са в ръцете на търговски директори и посредници, всеки лекар, особено такъв, чиято специалност предполага поставяне на имплант, е поставен в условия на престъпен интерес, който при нехайство, породено от алчност, би довело до грешка.