Публикация

Може ли консумацията на зеленчуци да намали риска от белодробен рак?

Европейски учени твърдят, че пушачите, които консумират най-голямо разнообразие от плодове и зеленчуци намаляват риска си от рак на белите дробове с 23%.


Всеки допълнителен вид плод или зеленчук понижава риска от заболяването с още 4%.

Листните, кореноплодните зеленчуци, разновидностите на зелето, гъбите, чесънът и лукът са сред полезните природни продукти. Плодовете от своя страна могат да бъдат пресни, сушени или консервиране.

Плодовете и зеленчуците съдържат голям брой полезни вещества, които могат да предпазват от различни заболявания и понеже учените все още не са съвсем наясно за необходимите количества и видове, те препоръчват да се консумира възможно най-разнообразни растителни продукти.

Специалистите обаче предупреждават, че на пушачите не им е позволено да запалят цигара, само защото са хапнали салата на обяд.

Данните от изследването доказват връзката между зеленчуците и риска от рак, но не означава, че определен хранителен режим може да предпазва напълно от болестта.

Най-сигурният начин за превенция на рака на белия дроб е отказът от тютюнопушенето, допълват експерти.

Коментари