Публикация

Как се отразяват зимните месеци върху кожата ни и как да се грижим за нея? Д-р Малена Герговска, дерматолог

Как се отразяват зимните месеци върху кожата ни и как да се грижим за нея? Д-р Малена Герговска, дерматолог

Как режещият студ навън поразява нежната детска кожа и с каква козметика да я защитим? Може ли в снега „играчката да стане плачка“? Защо по време на ски ваканцията трябва да се „въоръжим“ с крем с най-висок UV-фактор? И как да се грижим за проблемната атопична или акнеична кожа през зимния сезон?

       Пронизващ вятър, леден въздух и „жилещи“ снежинки – няма кожа, за която зимният климат да не е изпитание. Какво да кажем за детската, която е много по-крехка от нашата? На първо място тя е с по-високо съдържание на вода – около 75%, от което идва и видимото усещане за по-голяма мекота. При възрастните водното съдържание спада постепенно от 65% до 55% в късните години на живота. 

 

     С възрастта се отразява и натрупването на UV-радиация – при децата то е съвсем малко и затова пигментацията е равномерна и еластичността е повишена. В бебешката кожа роговият слой и като цяло епидермисът са по-тънки – ето защо децата реагират по-силно на факторите на околната среда и вятърът и слънцето могат по-бързо да увредят кожната бариера. Грижите трябва да са внимателно съобразени със сезона, а родителите да не забравят, че излагането на силен студ или прекомерна топлина е опасно. Поначало детската кожа реагира по-бурно на промяната в климатичните условия, защото потните жлези са по-малко и част от тях започват да функционират едва в пубертета.

На пързалката – с крем за ръце и балсам за устни
     Табу ли са тогава игрите в снега? Не и след добра подготовка! Разходката на чист въздух е необходима за всяко дете, независимо от възрастта. Разбира се, то трябва да е облечено топло, но прекомерното „навличане“ също е противопоказано. Най-добре е да се използва немската стратегия Zwiebellооk – т.е. обличане на няколко дрехи с различна дебелина и материал една върху друга. По този начин бързо да може да се реагира и да се прибави или съблече дреха – в зависимост от това как се чувства детето.

При много студено време е добре лицето и ръцете да са защитени от бариерен крем с добри хидратиращи и омазняващи свойства. За устните безспорен фаворит са специализираните продукти на козметичните фирми – те осигуряват добра защита от зимния студ и предпазват нежната кожа в тази област от появата на залющване и нацепване.

UV 50+ в парка и планината
Дори навън „дърво и камък да се пукат“, слънцезащитният крем винаги трябва да ни е под ръка. Слънцето се отразява от снега повече, отколкото от пясъка на плажа, и това е добре известен факт, който прави фотозащитата необходима и през зимата.. Задължително при разходки в планината, ски и сноуборд се използват продукти с най-висок фактор. В градски условия фотозащита за децата е необходима само когато имаме съчетание от зимно слънце, сняг и дълга разходка в парка. Тогава наистина не трябва да оставяме фотозащитния продукт вкъщи.

Хидратирайте смело при акне
Студът е особено коварен за децата с проблемна кожа – акнеична и атопична. Тийнейджърите, които се борят с младежки пъпки например, трябва да използват специални кремове през зимата, които овлажняват допълнително. При тежко акне и терапия с изотретиноин трябва отново да се включи специализирана козметика, която да възстановява и хидратира изсушената от лекарства кожа.

Вълна и вятър провокират възпаления
Още по-уязвими през зимата са децата с атопичен дерматит, които стават „жертва“ на по-чести възпаления. „При това заболяване има дефект в кожната бариера и нейната защитна функция е нарушена. Логично, атопичната кожа е много по-чувствителна от нормалната. Атопичният дерматит се дължи на генетично предразположение, но изключително много се влияе от външната среда. Червени, възпалени участъци често се появяват по бузите и брадичката, както и в лакътните и коленни гънки. Кожата на пипане е суха, често със следи от разчесване поради силния сърбеж. Дрехите от изкуствена материя или вълна, студеният въздух и вятър – в контраст топлината вкъщи – могат допълнително да увеличат възпалителните промени.

СЪВЕТИ

Шапката и шалът – от памук
Какви специални грижи са необходими за децата с атопичен дерматит през критичния зимен сезон, а и през цялата година?

Да започнем с банята. Прекомерното къпане не се одобрява, защото то допълнително изсушава кожата. Добре е при суха кожа детето да пропуска ежедневните душове, които да се сведат до 2-4 пъти седмично. Според указанията на Американската академия по дерматология, прекаляването с измивни процедури може да увеличи трансепидермалната водна загуба и да увеличи сухотата на кожата. Препоръчват се кратки душове – по-малко от 10 минути. Водата трябва да не бъде прекалено топла, защото от горещата се дразнят свободните нервни окончания в кожата и сърбежът се засилва. Атопичната кожа изисква внимателно подсушаване. Търкането с хавлиената кърпа допълнително дразни кожата и уврежда кожната бариера.

Сапуните също са много важни. Използването на сапуни при къпане може да се окаже част от проблема, защото те отстраняват твърде много от естествения овлажняващ фактор на кожата. Трябва да се използват основно душ олиа, които не лишават кожата от нейното естествено омазняване. За съжаление, душ-геловете и сапуните, които правят голяма пяна, допълнително изсушават – причината може да бъде не само в измивните вещества, но и в прибавените аромати.

Хидратиране. Емолиентите, кремовете и балсамите са основните ни „оръжия“ в битката със сухата кожа. Добре е тяхното прилагане да започне още при раждането на детето, като това правило е особено важно за семействата с алергични заболявания. Смята се, че ранното хидратиране на кожата може да предотврати развитието на атопичен дерматит, защото подпомага укрепването на кожната бариера. Емолиентите трябва да се използват най-малко два пъти дневно, като идеалното приложение е няколко минути след баня, когато кожата ги възприема най-добре.

Дрехите. Много е важно почистването и изпирането на дрехите, които са в пряк контакт с кожата. Аз винаги препоръчвам използването на пералня и програма за двукратно изплакване. Прането на ръка рядко може да осигури такова, за да не останат следи от перилния препарат. Много често се забравят чаршафите и одеялото, а те също могат да предизвикат замърсяване и дразнене на кожата. Препоръчва се да не се използват парфюмирани продукти, омекотители, анти- статични средства. Добре би било, ако дрехите са от 100% памучен плат или коприна – така си спестяваме дразненето на кожата от изкуствените материи. И нека да припомним – свръхчувствителността към вълна е един от критериите за диагнозата „атопичен дерматит“. Т.е. вълнените шапки и шалчета са забранени при това заболяване.

Храната. Тук няма еднозначни съвети. Детето трябва внимателно да се наблюдава и да се отстранят храните, които водят до засилване на сърбежа и евентуално влошаване на състоянието на кожата. Списъкът на забранените храни е дълъг, но не е актуален за всяко дете. Трябва да се наблюдава реакцията от шоколад, цитрусови и горски плодове, ядки, люти, кисели и солени храни.

Консултации с дерматолог. При проблеми с кожата на детето безспорният специалист е дерматологът. Не забравяйте, че кожата на всяко едно дете е с уникални характеристики и кремовете, които помагат на другите деца, могат дори да бъдат вредни за конкретния малък пациент. Дерматолозите разполагат с голям избор от специализирана козметика и лекарства за всеки вид проблеми. Нещо повече – лекарите преценяват дали се касае за нормална сухота на кожата или проблемът се задълбочава и диагнозата е вече атопичен дерматит, който изисква специални грижи и препарати. При съмнение за алергична кожна реакция дерматолозите правят специфично тестуване с избрани алергени от Европейската стандартна серия. Положителните резултати посочват конкретния „виновен“ алерген и съответните мерки за избягването му.

 

За записване на час за преглед и консултация:

Д-р Малена Герговска, д.м.

0887 989 082

www.drgergovska.com

 

 

Коментари

Ивелин Тодоров
27 яну 2020 11:59

Полезна статия за  сезона.  В частта за дрехите искам да кажа, че е важно и боите с които са оцветени материите трябва да отговарят на определени норми за да не дразнят детската кожа.

Добре е боите да са водна основа, да не съдържат тежки метали, Формалдехид и Алкилфенол етоксилат (АРЕ). Боите да са екологични и да са сертифицирани за печат върху бебешки и детски дрешки и да са одобрени по GOTSV3 и Oeko-Tex стандарт.
Такива детски дрешки предлагат в Тоте Поте.
Те са от 100% памук и освтени с бои, които отговарят на обявените по-горе стандарти.
https://www.totepote.com/