Публикация

Промени в имунизационния календар

Промени в имунизационния календар

Реимунизацията срещу туберкулоза и пробата манту при 11-годишните отпадат. От началото на годината са в сила промени в имунизационния календар.


Това съобщи пред bTV доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Предвидено е намаляване на приема на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна възраст

– от 3 на 2 дози. При децата на 12 години пък се въвежда реимунизация срещу коклюш.

 

Ваксината срещу варицела става препоръчителна. Тя ще бъде за сметка на родителите и ще се купува от аптеките. Все още обаче не е налична в аптечната мрежа.


Според доц. Кунчев ваксината за варицела трябва да влезе до няколко години в имунизационния календар, защото годишно от тази шарка се разболяват 30 хил. души и при 0.5% от тях има усложнения.

Това е немалък брой деца и възрастни, които карат тежко това заболяване, почти всяка година има и 2-3 смъртни случая, уточни епидемиологът.

По думите му в повечето развити страни ваксината срещу варицела е включена в имунизационния календар.


Главният държавен здравен инспектор коментира още, че

в 2/3 от страните в Европа изобщо не се прави туберкулозна ваксина

защото заболеваемостта е много ниска. 

 

В останалата 1/3 от държавите – основно от Централна и Източна Европа, правят един или два приема, а България е била единствената държава с пет приема след проба манту.

Това не водеше до по-голям имунитет, а до повече работа за личните лекари и притеснения за родители. Когато не се изпълни както трябва пробата манту, много често дава неверни резултати, уточни специалистът.

Реимунизацията срещу коклюш на 12 години се въвежда, защото е установено, че защитата на тази възраст пада. Приемът на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна възраст е намален, защото два приема дават същата защита като три, допълни доц. Кунчев.

Коментари