Публикация

При съмнение за грипна инфекция направете бърз тест

При съмнение за грипна инфекция направете бърз тест

От няколко седмици вече се доказват случаи на инфекция с грипни вируси, което е напълно в съзвучие на студеното зимно време. Логично, през следващите няколко седмици се очаква заболеваемостта да продължава да нараства с все по-интензивни темпове до достигане на епидемични равнища.


„Без особени изненади лабораторните тестове установяват преимуществено грип тип А, чийто варианти („свински“, и „Канзас – подобен“) са основните причинители на заболяването до момента.


Предвижда се именно те да бъдат основните епидемично разпространяващи се патогени. Все пак трябва да се има предвид, че има и доказани случаи с грип тип В и затова човек може да преболедува и втори път в рамките на същия сезон“, съобщи д-р Илия Цеков - началник Лаборатория по вирусология в ДКЦ и УМБАЛ „Софиямед“.

При съмнение за грипна инфекция

вирусологът препоръчва:

 

  • да бъде направен бърз тест в лаборатория, с каквато разполага и „Софиямед“. Положителен тест за грип в първите 12 до 36 часа дава възможност за приложение на специфично противогрипно лекарство;
  • да се спазва добра лична хигиена. Вирусът има липидна обвивка и е относително неустойчив на различни детергенти – сапун, спирт, различни други дезинфектанти. Честото миене на ръце и лице намалява риска от заболяване;
  • често да се проветряват стаите вкъщи и работните помещения;
  • да се почистват работните повърхности - бюра, маси и други;
  • по възможност да се носи маска, която често да се сменя.

Коментари