Публикация

Прокуратурата, МЗ и БЛС ще работят заедно срещу насилието над медици

Прокуратурата, МЗ и БЛС ще работят заедно срещу насилието над медици

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, главният прокурор Иван Гешев и председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров подписаха днес споразумение за сътрудничество и взаимодействие за предотвратяване и разследване на престъпления, свързани с дейността на медицинското обслужване.

Това съобщи здравното министерство.


Двете институции и съсловната организация на лекарите ще си взаимодействат и в случаите на осъществено насилие спрямо работещите в лечебни и здравни заведения, както и в кабинетите на общопрактикуващите лекари по време на изпълнението на служебните им задължения.

Споразумението

ще даде възможност за бърза обмяна на информация в случай на агресия над медицински специалисти. Сътрудничеството ще включва оказване на експертна и методическа помощ, извършване на съвместни проверки, изготвяне на предложения за нормативни промени, съвместни обучения и други дейности.


Към момента подобно споразумение за случаите на агресия в Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и спешните отделения в болниците действаше между Прокуратурата и Министерството на здравеопазването.

Случаите на вербално насилие в спешните центрове през 2018 г.

са 214, на физическо насилие – 33 в ЦСМП и 396 в спешните отделения.

Данните за първото полугодие на 2019 г.

сочат, че е имало 116 случая на вербално насилие в ЦСМП и 227 в спешните отделения на лечебните заведения. Случаите на физическо насилие са 8 в спешните центрове и 34 в спешните отделения.

Коментари

При изпълнение на служебните си задължения лекаря трябва да е със статут на полицай,висш държавен служител и автомобил със специален режим на движение-в настоящия момент неговия статут е на клошар търсещ истината за решаване на здравен проблем