Публикация

Казахме „да” на продуктите „Стара планина”

През последните дни в България се състоя един негласен референдум, който, макар и в неюридическа форма, ще има сериозно значение за всекидневието ни. Хората изкупиха за нула време първите партиди от истинските колбаси „Стара планина”, въпреки по-високата им цена.


На пух и прах станаха приказките, че производителите досега ни продавали боклуци, понеже нямало кой да купи качественото. Лошото е, че дълги години сме давали немалко пари за салами и кайма от субстанции, които дори ме е гнус да изброявам...

Вече е ясно едно – осъзнали сме, че един от основните фактори за здравето е именно храната. Затова е по-добре да си купиш 3 кренвирша вместо 6, но те да отговарят на класическото понятие за този продукт. Просто всички сме зажаднели да спре отвратителното шмекеруване с това, което всеки ден слагаме на трапезата си. След потребителския бум на истинските храни вече няма оправдание да ни пробутват помии. А след месните продукти трябва да дойде редът и на хляба, защото насъщният ни е с най-лошо качество в Европа.

Но сега има една много важна отговорност и тя e съвместна. Първо, на производителите, които не трябва и да си помислят да ни излъжат отново, като пробутат ерзаци вместо продукти по утвърдения стандарт. Второ, на държавните органи, които трябва да приложат постоянен, а не кампаниен контрол по европейските стандарти. И трето – на медиите и потребителите, за които темата с какво се храним трябва да не слиза от дневния ред. Така ще се измъкнем от списъка на държавите, чиито граждани са в най-лошо здравно състояние.

Коментари