Публикация

От печата: И частните болници с обществени поръчки за лекарства

От печата: И частните болници с обществени поръчки за лекарства

Европейската комисия е пратила писма, с които настоява и частните болници да купуват лекарства на търгове.

Всички лечебни заведения - държавни, частни, общински, със смесено участие, да прилагат Закона за обществените поръчки

Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след напрегнато

3-часово заседание на здравната комисия в парламента, пише в днешния си брой в. „24 часа“.


Вчера депутатите задаваха въпроси на здравния министър и изслушаха управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев.


„Шефът на НЗОК обяви, че ако за въпросното лекарство пеметрексед, за чиято драстично завишена цена той изнесе данни, касата беше платила опаковките по най-ниската цена, е щяла да даде 800 000 лв. по-малко. Веригата е следната - касата получава фактура от болницата, болницата получава медикамента от търговеца на едро, който го фактурира, а търговецът на едро получава продукта от производителя.


Дечев повтори, че нерационалното харчене е заради изваждането на частните болници от Закона за обществените поръчки през 2016 г. Авторът на тази поправка Лъчезар Иванов от ГЕРБ обясни, че евродиректива задължавала да си променим закона, а в интервю за „24 часа” попита Дечев защо чак сега говори за нередности. Те лъснали с отчетите в края на ноември, обясни вчера шефът на касата пред комисията“, цитиран от всекидневника.


На заседанието стана ясно, че

директивата е неправилно тълкувана

и затова ЕК настоява сега с писмата си търговете да са за всички. Ако не, следва наказателна процедура.

 

Министър Ананиев съобщи, че вече е внесъл във финансовото министерство промяната в ЗОП и е пуснал искане до НАП и агенцията по лекарствата да направят пълна проверка. Здравното ведомство пък се е самосезирало и направило своя проверка. Тя установила, че по-драстични разлики в цените има за още 3 онкопрепарата.


Подробности по темата четете в новия брой на в. „24 часа“.

Коментари

Зад всяка частна болница стои лоби сред депутатите ,които не случайно се избиват да отидат в парламентаТези видни специалисти като Лъчезар Иванов ,КОИТО ГЛАСУВАТ ТАКИВА ЗАКОНИ ЗАСЛУЖАВАТ ДА БЪДАТ ГЛОБЕНИ И ТЕ ДА ВЪРНАТ ПАРИТЕ ,КОИТО СА ИЗПЛАТЕНИ В ПОВЕЧЕ .А е обществена тйана защо куцо и сакато откри химиотерапии.Абсолютни безобразия!