Публикация

„Горещ“ телефон за сигнали при агресия над медици

„Горещ“ телефон за сигнали при агресия над медици

Горещ телефон ще предава информация за проблеми до главната прокуратура, като така се създава максимално бърз път за лекари, станали жертва на агресия, или ако срещу тях са заведени дела.


Това обясни д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, пред БНР по повод подписаното споразумение между Прокуратурата, Министерството на здравеопазването и БЛС за сътрудничество и взаимодействие за предотвратяване и разследване на престъпления, свързани с дейността на медицинското обслужване.

Създадохме пътна карта, в която всяка от трите институции да си свърши работата. До края на месеца БЛС ще има такъв телефон… Миниум веднъж годишно ще имаме съвместна среща, на която да отчетем какво се е случило. Прокуратурата пое ангажимент, че ще изпраща всички приключили производства директно до централата на БЛС, за да може да се популяризират след колегите, подчерта д-р Маджаров.

На въпрос дали БЛС е страничен наблюдател на спора между управителя на НЗОК и частните болници, че вместо за здравеопазване пари отиват за плащане на в пъти по-скъпи лекарства за частните болници, д-р Маджаров отговори:


„Онкологичните лекарства са единствените, които се плащат директно от касата.

Нито една болница, независимо каква цена плаща, няма печалба от това

защото в нея не остават пари. Това са пари, осигурени от държавата през позитивния списък, за да се осигури безплатното лечение на онкоболните. Учудващо е, че в позитивния списък може да съществува цена, която е седем пъти по-висока от тази, на която доставчикът я доставя. В наредбата пише, че при промяна на цената всеки вносител на медикаменти трябва да информира Съвета за цени и реимбурсация. Там е основният проблем. Очаквам този Съвет да излезе с актуална информация. Това, което чувам, ми прилича повече на политически спор“.

Коментари