Публикация

Интелигентна тоалетна проверява здравословното състояние

В Япония, световният лидер в разработката на високотехнологични тоалетни, се появи нов продукт – тоалетна, която може да извършва медицински анализи, съобщи Франс Прес.


Японските бани и тоалетни отдавна са известни и доминират в света на хигиената с техните многобройни и понякога странни функции - от душове за седалището до комбинациите от парфюм и звукови ефекти в тоалетната за хората, които лесно се смущават.

Новият „интелигентен” модел не е за хора със слаби нерви или склонност към хипохондрия, тъй като прави анализ на урината при всяко ползване на чинията. Други функции към основната мини „лаборатория” са измерването на кръвното, телесната температура, както и на теглото от вграден в пода сензорен кантар.

Предназначението на изобретението е да спести на по-възрастните хора чакането пред кабинетите за рутинни прегледи.

Инженерите са вградили контейнер в чинията, в който да се събират пробите.

Показанията се изпращат до компютър и могат да се изпратя по електронната поща на лекуващия лекар, например.

Следващите подобрения, които предстоят да бъдат въведени, са и опциите за автоматично изпращане на данните до членовете на семейството и на медицинско лице.

Електронното чудо, наречено „интелигентна тоалетна", е в състояние да съхранява резултатите на пет различни човека и цената за продажба на дребно е около 4100 до 5850 долара.

За сега клиентите са основно на средна възраст и възрастни хора, но от производителите се надяват, че младото поколение ще стане по-отговорно към здравето си.

Подобен вид тоалетни са вече нормално явление в Япония и чуждестранните туристи често са объркани от сложността на високотехнологичните тоалетни, които разполагат с компютъризирани контролни панели, обикновено с инструкции на японски език, както и малки пиктограми.

Стандартните функции включват отопляеми седалки, водна струя с налягане и контролирана температура, сешоари за седалището и музикален фон.

А функция, наречена „otohime" (буквално „принцеса на звука"), произвежда звуци, които са предназначени да заглушават телесните.

Автоматичното вдигане и спускане на капака на тоалетната пък е предназначено за запазване на семейната хармония. 

Коментари