Публикация

В болница „Доверие“ спасиха пациент чрез сложна урологична операция с робот

В болница „Доверие“ спасиха пациент чрез сложна урологична операция с робот

68-годишен мъж получи отново шанс да живее, след като смесен екип от болниците „Александровска“ и „Доверие“ извърши изключително рядка - дори за големите клиники в Европа и в света - операция с помощта на хирургическия робот „Да Винчи“.

Пациентът е претърпял бъбречна трансплантация в Русия преди 20 години, а повод за сегашната операция е рак на простатата в напреднал стадий.

Трудността в случая се определя от наличието на трансплантиран бъбрек, разположен непосредствено над пикочния мехур, както и от множеството сраствания в зоната на малкия таз, каза пред CredoWeb ръководителят на опериращия екип доц. д-р Марин Георгиев. Много малко са случаите на радикална простатектомия след бъбречна трансплантация, а конкретно за нашата страна няма описана подобна операция. Допълнително предизвикателство за лекарите при конкретния пациент е това, че трансплантацията е извършена в чужбина, без да е ясно чисто хирургически къде уретерът и артерията на новия бъбрек са свързани съответно с пикочния мехур и кръвоносната система на болния. Затова от особена важност в случая е било да се направи изключително точна и атравматична операция, което изисква най-малко две обстоятелства – много опитен и квалифициран медицински екип и възможност за роботизирана хирургия. Само така се гарантира не само че туморът в простатата ще бъде напълно отстранен, но интервенцията няма да увреди единствения бъбрек на пациента.

д-р Явор Семерджиев, доц. Марин Георгиев и д-р Михаил Колев

Операцията е извършена от доц. Марин Георгиев, национален консултант по урология,  д-р Явор Семерджиев, ръководител на отделението по урология в МБАЛ „Доверие“,  доц. Красимир Янев от клиниката по урология на УМБАЛ „Александровска“,  д-р Михаил Колев и д-р Петков от отделението по урология на МБАЛ „Доверие“. Сложната и отговорна анестезия е изпълнена от д-р Костадинова и д-р Серкеджиев.

Пациентът вече е изведен от интензивното отделение и се възстановява в урологията на болница „Доверие“. След операцията бъбречната му функция е нормална, както за пациент след трансплантация. Предстои специализиран консилиум да прецени дали и каква последваща терапия ще бъде назначена след успешното отстраняване на простатния карцином.

Коментари